Openidp

Innen: KIFÜ Wiki

Az openIdP (open.eduid.hu) az eduID egy olyan azonosító szervezete, amelybe bárki regisztrálhat, majd a regisztrált azonosító birtokában különböző szolgáltatásokat vehet igénybe.

Felhasználóknak

  • Ahhoz, hogy regisztrálni tudjon, nincs más teendője, mint az openIdP oldalán a Regisztráció menüpontra kattintani, majd megadni egy érvényes e-mail címet, melyre a rendszer elküldhet egy ellenőrző levelet. A levél elolvasása után az abban szereplő hivatkozásra kattintva nyílik mód a regisztráció befejezésére, a további adatok (vezetéknév, keresztnév) megadására.
  • Ha elfelejtette jelszavát, és szeretne újat beállítani, úgy adja meg regisztrációkor használt e-mail címét, melyre a rendszer küld egy levelet, benne egy hivatkozással, amelyre ha rákattint, lehetősége lesz új jelszót megadnia.
  • Ha regisztrált adatain szeretne módosítani, lépjen be az openIdP oldalán, majd az 'Adatok megváltoztatása' menüpont alatt vezesse át a változtatásokat
  • Ha törölni szeretné az openIdP-ből azonosítóját, úgy belépés után válassza az 'Azonosító törlése a rendszerből' menüpontot, s adatai azonnal törlésre kerül.

Háttér

Az openIdP célja, hogy azok a felhasználók, akiknek még nincs föderatív azonosítójuk, de szeretnének olyan szolgáltatást igénybe venni az eduID-n belülről, amely egyfelől lehetőséget nyújt föderatív azonosításra, másfelől "ismeri" az eduID openIdP-jét, ők egy gyors regisztráció után használhassák az adott szolgáltatást.

Egy azonosítási föderáció a technológia mellett komolyan épít a bizalomra, melynek egyik sarokköve, hogy a szolgáltatók megbíznak az egyes azonosító szervezetek által a felhasználókról kiadott adatokban. Mivel az openIdP-be a felhasználók maguk regisztrálnak, nincs mögöttük egy intézmény, aki ellenőrizte volna az adatokat, és felelne azok hitelességéért, így nem elvárható, hogy az eduID minden szolgáltatása megbízzon, azaz ismerje az openIdP-t. Azoknál a szolgáltatásoknál, ahol erre lehetőség van, ott a szolgáltatás üzemeltetője ezt külön jelzi.

Fontos! Az openIdP működése teljesen automatikus, funkcionalitásában minimalista, kizárólag a legszükségesebbeket tudja, azt viszont üzembiztosan, ezért az eduID kizárólag az üzemeltetést végzi, további felhasználói támogatás nem biztosít.

Szolgáltatások üzemeltetőinek

Ha szeretné, hogy szolgáltatását az openIdP felhasználói is igénybe vehessék, úgy a következők a teendők.
  1. A fent említett, adatok ellenőrizetlenségéből adódó kockázatok megértése
  2. Az openIdP metaadatának betöltése a szolgáltatás előtt dolgozó SP-be.


Az openIdP az alábbi adatokat tárolja és adja ki egy-egy felhasználóról
Elérés a központi Discovery Service-en keresztül

Ha szolgáltatása ismeri az openIdP-t, úgy lehetőség van a központi Discovery Service-t oly módon meghívni, hogy az openIdP megjelenjen, mint választható azonosító szervezet. Ehhez az SP-hez tartozó Discovery Service beállításban módosítani kell az URL-t. Alapból ez az érték https://discovery.eduid.hu/, amelyet ki kell egészíteni ily módon: https://discovery.eduid.hu/openidp/

Adatvédelem

Az openIdP-ben a felhasználókról mindössze az e-mail cím, vezetéknév és keresztnév kerül tárolásra. Ezen adatok valódiságáért a felhasználó felel. Ezeket az adatokat az openIdP kizárólag az eduID-ban résztvevő szolgáltatásoknak adhatja ki.