JoiningEduGAIN

Innen: KIFÜ Wiki

Metaadatok

Az eduGAIN csatlakozáshoz a csatlakozó entitásnak - akár IdP, akár SP - ismernie kell az eduGAIN-ben résztvevő többi entitást. Ezt vagy a hagyományos módszerrel, az eduGAIN aláírt metaadatainak betöltésével lehet elérni, vagy az igény szerinti metaadat-kiszolgáló (MDX) használatával.

Hagyományos XML állomány

Töltse be és rendszeresen frissítse az általunk aláírt eduGAIN metadatát: http://metadata.eduid.hu/current/edugain.xml. Az aláírókulcs megegyezik a többi metadata setet aláíró kulccsal (https://metadata.eduid.hu/href-metadata-signer-2011.crt). Félreértések elkerülése végett a magyar entitások az újra aláírt eduGAIN metaadatok között nem szerepelnek, hogy ne legyen duplikáció.

Ennél a módszernél fel kell készülni arra, hogy a metaadat-frissítés hosszadalmas, több percet igénylő folyamat lehet. Néhány jellemző probléma:

  • Shibboleth SP el- vagy újraindításakor több percen keresztül ListenerException hiba jelentkezik.
  • SimpleSAMLphp esetén a metarefresh kifut a rendelkezésre álló memóriából, vagy tovább fut, mint a max_execution_timeout vagy a webszerver beállításai ezt lehetővé tennék.

Igény szerinti metaadat kiszolgálás

Ebben az esetben a metaadatokat csak akkor töltjük le, ha éppen szükség van rájuk. Részletes leírás itt: MDX.

Ennek a módszernek előnye, hogy sokkal kevesebb erőforrást igényel a szerveren. Az alapértelmezés szerinti gyorstárazási idő is jóval rövidebb, mint a hagyományos esetben, így a változások valamivel hamarabb érvényre jutnak.

Egyidejű használat

Mind a Shibboleth, mind a SimpleSAMLphp lehetővé teszi, hogy a hagyományos fájl-alapú és az MDX alapú metaadat forrásokat egyidőben használjuk. Például:

  • helyi statikus metaadat-állományokat használunk,
  • a magyar entitásokat hagyományos módon, az eduGAIN-es entitásokat MDX-szel akarjuk letölteni.

Ilyen esetben az MDX metaadat-forrást célszerű utolsó helyre tenni a sorban. Ekkor az metaadat-kérés csak akkor hajtódik végre, ha az entitás egyik statikus forrásban sem található meg.

HOWTO: SimpleSAMLphp metaadatforrások egyidejű használata.

IdP csatlakozása az eduGAIN-hez

Az IdP-nek értelmeznie kell SP-k attribútum-igényeit. Erre erősen ajánlott az EntityCategory alapú attribútum kiadást használni, kiegészítve a metadata-alapú (RequestedAttributes) attribútum kiadási mechanizmussal.

A metaadatok, illetve az attribútum-kiadás megfelelő konfigurációja után az IdP csatlakozását az IdP technikai kapcsolattartója kezdeményezi a föderációs adminfelületen (https://rr.eduid.hu), ügyelve arra, hogy az entitáshoz beállított logó is https-en keresztüli url-en legyen elérhető, ill. rögzítésre kerüljenek a különböző leíró dokumentumok angol nyelvű változataira mutató url-ek is.

SP csatlakozása az eduGAIN-hez

A metaadatok megfelelő konfigurációja után az SP adminisztrátora a Resource Registry-ben állíthatja be, hogy az SP az eduGAIN-ben publikálásra kerüljön.

A Discovery felület integrációjával kapcsolatban lásd az MDX leírás vonatkozó részét!

Entitás kategóriák

Amennyiben nemzetközi együttműködésben vesz részt az SP, az entitás kategóriák használatával megkönnyíthetjük, hogy az IdP-k az igényelt attribútumokat kiadják.

Az entitás kategóriák beállítását az SP kapcsolattartója az info@eduid.hu címen kezdeményezheti.

Research & Scholarship

Amennyiben a szolgáltatás a kutatást vagy az oktatást támogatja, beállítható a Research & Scholarship entitás kategória. Részletes szabályok: https://refeds.org/category/research-and-scholarship

GÉANT Data Protection Code of Conduct

Az entitás kategória részletes szabályai itt találhatóak: https://wiki.edugain.org/Recipe_for_a_Service_Provider . Fontos kiemelni, hogy ez a kategória az entitás metaadatainak részletes kitöltését (https://rr.eduid.hu) igényli, valamint egy olyan angol nyelvű adatvédelmi szabályzat meglétét, amely hivatkozik a http://www.geant.net/uri/dataprotection-code-of-conduct/v1 dokumentumra.