Hu-streaming-general

Innen: KIFÜ Wiki

Bevezetés

Az NIIF Intézet több, mint 10 éve foglalkozik rendezvények internetes közvetítésének teljes körű lebonyolításával. Amennyiben igényelni szeretné Intézetünk ezen szolgáltatását, kérjük, hogy kérjen tőlünk ajánlatot ezen űrlap kitöltésével. Az egyre nagyobb érdeklődésre való tekintettel lehetővé tettük azt is, hogy bárki számára lehetséges legyen saját eszközökkel létrehozni és lebonyolítani egy egyszerűbb közvetítést. Ezen dokumentum célja Videotorium ezen funkciójának ismertetése, a közvetítéshez szükséges eszközök összegyűjtése, az eszközök használatának lépésről lépésre történő használatának leírása.

A Videotorium a többség által ismert hagyományos videomegosztó (VoD – Video on Demand) funkciókon kívül kínál közvetítés (Streaming) szolgáltatást is a felhasználóinak. Az oldal különleges tulajdonsága, hogy az előadói videó mellett a prezentáció is követhető, külön-külön videóablakban. A közvetítés létrehozása csak azon felhasználók számára érhető el, akik e-mailben kérik ezt a Videotorium adminisztrátoraitól, az admin@videotorium.hu címen. A funkció moderálására azért van szükség, mert az oldal fontos feladata, hogy lehetőleg minél több olyan tartalom kerüljön közvetítésre, amely témájában illeszkedik a portál tudományos, oktatási jellegéhez.

A közvetítés típusai

A közvetítéseket megkülönböztethetjük aszerint, hogy milyen források állnak rendelkezésünkre, illetve azokkal milyen szándékaink vannak:

  1. Ha csupán az előadót mutató kamera képét és a hozzá tartozó hang jelét tudjuk/szeretnénk továbbítani, egyszerű közvetítésről beszélünk.
  2. Ha a beszélőt mutató kamera képén és a hozzá tartozó hangjelen kívül a projektorra küldött prezentáció képét is szeretnénk megmutatni, akkor prezentációval ellátott közvetítésről beszélhetünk.

A fentiek alapján a közvetítendő előadás „felől” alapvetően két csatornán érkezhet feldolgozható kép- és hangjel:

  • előadói videó és hang
  • prezentáció