Hu-faq-testvc

Innen: KIFÜ Wiki

Hogyan tesztelhetem a videokonferencia berendezés hálózati konnektivitását?

Hálózati kapcsolat és gatekeeper regisztráció

Polycom ViewStation FX

A Polycom ViewStation FX videokonferencia eszköz bekapcsolása után a képernyőn feltűnő két fontos állapotjelző ikon színét kell megfigyelnünk, hogy meggyőződjünk a hálózat ill. a szolgáltatás működőképességéről (középtájon, a televízió-képernyőt utánzó rajz alatt):

  • IP: A hálózat fizikai rendelkezésre-állását jelzi. Amennyiben zöldre változik, akkor az eszköz érzékelte a hálózatot, képes azon kommunikálni. Ellenkező esetben a kis ikon piros színűre változik, ilyenkor a berendezés hálózati hibáról tájékoztat bennünket (pl. nincs csatlakoztatva a hálózathoz, rossz az IP konfiguráció).
  • GK: A gatekeeperhez való regisztráció állapotát jelzi. Zöld szín esetén a regisztráció rendben van, piros esetén a gatekeeper visszautasította a regisztrációs kérelmet. Az utóbbi esetben a telefonszám alapú tárcsázás nem lehetséges, ilyenkor kérjük jelezze ezt felénk a video-admin@niif.hu e-mail címre.

Mindkét állapotjelző sárgán villog, amíg a berendezés teszteli a kapcsolatot ill. regisztrálni próbál a gatekeeperben. Értelemszerűen először az IP ikonnak zöldre kell váltania, hogy a gatekeeperrel való regisztrációs folyamat megkezdődhessen.

Polycom VSX 7000

Polycom VSX 7000 eszköz esetében a hálózati kapcsolat ellenőrzése némiképpen eltér a fent vázolttól. A berendezés elindulása után a képernyő legalján egy Alert nyomógombot látunk, amennyiben bármilyen problémát érzékelt a VSX 7000. A gombot megnyomva a System Status oldal jön be, ahol minden kapcsolódó eszköz állapotát ellenőrizhetjük. A megfelelő működést egy zöld nyíl mutatja, piros jelzés esetén az adott szolgáltatás/periféria nem működik. Sárga jelzés is elöfordulhat, ilyenkor valamilyen hiányos működésről értesít bennünket a berendezés (pl. Microphones sárga - csak egy mikrofon van csatlakoztatva a lehetséges kettő helyett). A hálózati kapcsolatot az IP Network, a gatekeeper regisztrációt pedig a Gatekeeper sor mellett ellenőrizhetjük le.

A System Status oldal egyébként a System -> Diagnostics -> System Status menüből érhető el alapesetben.

Videókapcsolat ellenőrzése

Amennyiben videókonferencia eszközünk jól működő hálózati kapcsolattal rendelkezik, teszteljünk le egy videóhívást is. Ezzel egyrészt a videókonferencia szolgáltatással való kapcsolatot, másrészt a minőséget tudjuk ellenőrizni. Kezdeményezzünk néhány próbahívást az alábbi 7x24 órában hívható tesztszámokra:

  • 00361001019 - NIIFI teszt eszköz
  • 003655129000 - multipont videoszerver (MCU) tesztszám

Ha mindkét esetben felépül a hívás, akkor a videokonferencia berendezés megfelelően működik.

Nemzetközi kapcsolat (GDS) ellenőrzése

Ld. Hogyan tudom ellenőrizni a nemzetközi (GDS) konnektivitást? GYIK kérdést.