Hu-faq-pstreaming

Innen: KIFÜ Wiki

Hogyan használhatom a Polycom ViewStation FX és a Polycom VSX 7000 streaming képességeit?

Mindkét berendezés képes az aktuális videokonferenciát streaming formájában közvetíteni, lehetővé téve ezzel, hogy külső szemlélők egyszerű személyi számítógépekkel figyelemmel kísérhessenek egy-egy videokonferenciát. A streaming kizárólag IP multicast alapokon működik, amely a szolgáltatók támogatásának hiányában általában csak a helyi hálózaton működik megfelelően. Lehetőség van azonban a multicast streaming forgalmat átjátszani unicast-ra (normál pont-pont átvitel), amelyre egy részletes példa is olvasható az alábbiakban.

A beállítások megtalálhatóak Polycom ViewStation FX esetén:

Admin Setup -> LAN/H.323 -> Streaming menü

A beállítások megtalálhatóak Polycom VSX 7000 esetén:

System -> Admin Settings -> Network -> IP -> Streaming menü

Lépések: 1. Válasszuk ki a körülményeknek megfelelő sávszélességet (192/256/384/512 Kbps) 2. Adjunk meg egy multicast csoportcímet, amelynek a 224.0.0.0/4 tartományba kell esnie.

  • Azért, hogy más multicast csoportokkal ne legyen ütközés célszerű betartani az RFC2365 ill. az RFC3171 rendelkezéseit.
  • Egy javasolt tartomány (lokális érvényű multicast címek, IPv4 Organization Local Scope): 239.192.0.0/14, amelyen belül a helyi adminisztrátor hatásköre kiosztani a címeket.
  • Létezik egy ún. ad-hoc címblokk is, amely csak saját felelősségre használható: 224.0.2.0 - 224.0.255.0 (nincs ütközés-kezelés)

3. Number of router hops (TTL): a multicast csoportcím ún. scope-ja (hatókör). Amennyiben 1-et állítunk itt be, az első multicast routeren kívülre nem fog menni a forgalmunk, azaz a helyi LAN-on belül marad.

A többi beállítást hagyjuk változatlanul! A streaming elindításához hívjunk fel egy végpontot (alaphelyzetben nem lehetséges a streaming indítása).

Indítás Polycom ViewStation FX esetén

Amikor a hívás felépült, nyomjuk meg a Call gombot, ekkor bejön a Disconnect/Stay in Call képernyő. Itt találunk egy Streaming Call ikont, ezt nyomjuk meg. Itt lehetőségünk van még egy jelszó megadására is, amelyet az eszköz a streaming-et néző felhasználótól fog kérni. Nyomjuk meg a Start-ot a képernyő alján. Amint ezt megtettük egy ábra mutatja a képernyőn, hogy a streaming elindult. A streaming a fentihez hasonló módon állitható le (Call gomb a távirányítón -> Call Type -> Stop Streaming).

Indítás Polycom VSX 7000 esetén

A módszer megegyezik a fentiekkel, azonban az indítás a System -> Utilities -> Streaming menüben történik.

Multicast streaming megtekintése

  1. Töltsünk le egy friss verziójú QuickTime lejátszót (http://www.quicktime.com)
  2. Internet Explorer (esetleg Mozilla) böngészőben írjuk be az eszköz IP címét (ill. domain nevét ha bejegyeztük a DNS-be), ilyenkor a berendezés beépített webszerverét láthatjuk.

Polycom ViewStation FX

Klikkeljünk a View a Meeting gombra, majd a View Streaming gombra. A VSFX megkérdezi, hogy QuickTime vagy Cisco IPTV szoftverrel szeretnénk nézni az adást. Ezekután egy weblapba ágyazott QuickTime lejátszó lesz látható és benne a videokonferenciáról érkező streaming.

Polycom VSX

Klikkeljünk a Site Map gombra, majd alul (Utilities) a Streaming linkre. Itt szintén egy weblapba ágyazott QuickTime lejátszó fog megjelenni.

Videókonferencia eszköz nélkül (PC)

A következő URL-t adjuk meg a QuickTime lejátszónak (File menu -> Open URL in New Player): http://<eszköz_IP_cím>/videoStream.sdp

Multicast-unicast konverzió elvégzése

1. Az Apple által fejlesztett open source Darwin Streaming Serverre (DSS) lesz szükségünk, amely gyakorlatilag egy streaming szerver, azonban alkalmas streamek-eknek az ún. relay-ezesére is. A szoftver elérhető Linux ill. Windows platformokra:

http://developer.apple.com/darwin/projects/streaming/

2. Telepítsük fel a szoftvert a mellékelt utasításoknak megfelelően. 3. Az eszközön lévő SDP file-t töltsük le (böngésző), majd másoljuk be a DSS root könyvtárába (default: /usr/local/movies/). Ha pl. a streaming szerverünk IP cime: 193.12.13.14, akkor a QuickTime playernek az alábbi URL-t adjuk meg:

rtsp://193.12.13.14/videoStream.sdp

Ha minden rendben van, akkor máris a szerverről unicast formában jön a stream. Megjegyezzük, hogy csak Linux platformon teszteltük a DSS működését.