Hu-faq-pisdn

Innen: KIFÜ Wiki

Hogyan kell beállítani a Polycom ViewStation FX ISDN egységét?

Polycom ViewStation FX egy külső ISDN egységgel (ISDN QBRI IMUX) összesen 4 Basic Rate ISDN (BRI) vonalat képes fogadni. Egy ilyen ISDN vonal két 64Kbps sebességű vonalat (B csatorna) foglal magában, így az eszköz összesen 8 x 64 Kbps = 512Kbps aggregált sávszélességen képes kommunikálni egy másik ISDN videokonferencia eszközzel. Természetesen mind a négy vonal csatlakoztatása nem szükséges, pl. egyetlen ISDN vonal bekötése esetén csak 64Kbps vagy 128Kbps adatsebességet fog használni az eszköz. Az ISDN alapú videokonferencia a H.320 protokollt használja.

Az ISDN QBRI eszköz csatlakoztatása után néhány új menüpont jelenik meg a Polycom ViewStation FX eszköz menürendszerében. Az alábbiakban az ISDN beüzemeléséhez szükséges beállítások leírását olvashatja:

Admin Setup -> Video Network -> IMUX -> Numbers: ebben a menüpontban az ISDN telefonszámokkal kapcsolatos beállításokat végezheti el.

  • Please enter your area code: belföldi távolsági hívókód (pl. Budapest - 1, stb.)
  • Please enter your ISDN video numbers: a csatlakoztatott ISDN vonalak hívószámai. Például a Line 1 az 1-es aljzatba csatlakoztatott ISDN vonalat jelenti, ezen belül a B1 ill. B2 az első ill. második B csatorna hívószámát. Itt annyi számot adjunk meg ahány ISDN vonalat csatlakoztattunk.

Admin Setup -> Video Network -> IMUX -> Advanced Dialing:

  • Dial channels in paralell: az összes B csatornán egyszerre megkezdi a tárcsázást a hívás felépítésekor. Ez okozhat működési zavarokat, ilyenkor az alábbi beállítást érdemes kipróbálni.
  • Dial channels one at a time: egyszerre csak egyetlen B csatornán történik tárcsázás, amikor a hívás sikeresen felépült, akkor lép a következöre és így tovább.

Admin Setup -> Video Network -> ISDN Network:

  • Country Code: országhívószám (Magyarország: 36)
  • Area Code: belföldi távolsági hívókód. Egyezzen meg a Numbers menüben megadottal.
  • ISDN Switch Protocol: mindenképpen Standard ETSI Euro-ISDN legyen beállítva, másképp nem fog működni a rendszer.
  • ISDN dialing prefix: előhívó szám (pl. intézményi előhívókód).

A Call gomb megnyomásakor kiválasztható, hogy a bernedezés IP vagy ISDN hívást kezdeményezzen. ISDN kiválasztása esetén az adatsebesség 64 - 512Kbps-ig szabályozható, ez fogja meghatározni a felhasznált ISDN B csatornák számát. A hívásfelépítés folyamata alatt B csatornánként egy fokozatosan zöldre változó kör jelzi az egyes csatornákon felépülő hívásokat.

Figyelem! Egy 512Kbps-es ISDN hívás összesen 8db B csatornát használ, amely 8-szoros hívásdíjat fog eredményezni. Egy nemzetközi hívásnál ez óriási összeg is lehet, tekintve, hogy egy videokonferencia inkább órákat mint perceket vesz igénybe.