Tisztaszoftver aktiválás

Innen: KIFÜ Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Jbihi(AT)niif.hu (vitalap | szerkesztései) 2021. január 22., 12:17-kor történt szerkesztése után volt. (Jbihi(AT)niif.hu átnevezte a(z) Tisztaszoftver activation lapot a következő névre: Tisztaszoftver aktiválás: A célközönség miatt magyarra nevezzük át.)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Aktiválási lehetőségek

Alapvetően három aktiválási forma van:

1. OEM/RETAIL

A boltban (OEM / RETAIL) megvett (vagy előre telepített) példány aktiválása. Itt mindig közvetlenül az MS szerverei aktiválják a Windowst, és példányonként egyedi az aktiváló kulcs. A kulcsot általában kézbe adják egy hologramos matricán, de az is előfordulhat, hogy a megvásárolt gép BIOS-a tartalmazza azt.

2. KMS

A KMS megoldás mennyiségi licenszeléshez kapcsolódik, tehát egy kulccsal több példány is aktiválható. A KMS kifejezetten nagyvállalati megoldás, úgy működik, hogy egy saját infrastruktúrába telepített szerver osztja ki a licenszeket a klienseknek. Ezt praktikusan csak a vállalati hálózatból teszik elérhetővé. A KIFÜ által biztosított hálózat esetében ez a 195.199.255.195, ami csak a KIFÜ által biztosított hálózatból érhető el. Kérjük, az aktiválás ezen típusát válassza, ettől csak kivételes esetben térjen el!

3. DMAK

A DMAK megoldás is mennyiségi licenszeléshez kapcsolódik, tehát ebben az esetben is egy kulccsal több példány is aktiválható. A DMAK arra az esetre nyújt megoldást, amikor a szervezet nem elég nagy egy saját KMS szerver üzemeltetéséhez, vagy olyan eszközöket kell aktiválni, amik nem érik el a KMS szervert.


Megjegyzések:

  • A Home verzió csak OEM/RETAIL csatornán aktiválható, mennyiségi licensz ehhez nincs (tehát MAK és KMS aktiváció nem lehetséges).
  • A Pro verzió megvehető egy példányban és mennyiségi licenszelésben is, ezért mindegyik csatornán aktiválható. A megadott termékkulcs dönti el, hogy melyik csatornán aktiválódik.
  • Az Enterprise és az Education verziók pedig eleve nagyvállalati (és oktatási) környezeti felhasználásra készültek, ezek boltban nem beszerezhetők. Ezen verziók aktiválása csak a KMS és DMAK csatornán lehetséges.

(Ezért is fordulhat elő az, hogy az Enterprise telepítő nem kér kulcsot, hanem intelligens módon a KMS aktiválásra készülve az ahhoz tartozó kulcsot készíti be magának.)


Aktiválási tanácsok

  1. Amennyiben az intézmény csak KIFÜ által biztosított internet kapcsolattal rendelkezik, akkor kérjük, a KIFÜ által biztosított KMS szerver aktiválást válassza!
  2. Abban az esetben, ha az intézmény nem KIFÜ által biztosított internet kapcsolattal rendelkezik, de az internet kapcsolatnak fix IP címe van, kérjük az IP címet jelentse le a KIFÜ ügyfélszolgálatán az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen. Az IP cím KIFÜ általi rögzítése után a KIFÜ által biztosított KMS szerver aktiválás elérhetővé válik.
  3. Amennyiben az intézmény 2 internet kapcsolattal rendelkezik, amiből az egyik a KIFÜ által biztosított. Kérjük, a két internetkapcsolatot kiszolgáló eszközt konfigurálja úgy, hogy a 195.199.255.195 cím felé irányuló forgalom mindenképpen a KIFÜ által biztosított kapcsolatot használja, ezután a KIFÜ KMS szerver aktiválás működni fog.
  4. Abban az esetben, ha az intézménynek a KIFÜ nem biztosít internet szolgáltatást és a használt internet kapcsolat nem rendelkezik fix IP címmel, az aktiváláshoz MAK kulcs használata szükséges.

Kérjük, csak ebben az esetben használja a MAK kulcsos aktivációt! A MAK kulcsok számossága véges, ezért indokolatlan használat esetén elfogyhatnak ezzel megakadályozva azon intézmények aktivációit, akik nem rendelkeznek FIX IP címmel, illetve amennyiben minden MAK kulcs felhasználásra kerül, mindenki számára megszűnik ez az aktiválási lehetőség.