Módosítások

DrupalShibboleth

523 bájt hozzáadva, 2008. január 11., 10:23
nincs szerkesztési összefoglaló
Az [[Shibboleth IdP | IdP-nek]] azonosítania kell tudnia a felhasználót, tehát valamilyen [[Identity Management|központi adatbázisban]] léteznie kell.
Ha egy olyan felhasználó jelentkezik be a Drupalba, aki még korábban nem jelentkezett be (pontosabban ha a Shibboleth-en keresztül megkapott azonosító még nem létezik), akkor a modul létrehoz egy új Drupal felhasználót. A felhasználó jelszava '''üres'''egy olyan véletlenszerűen generált megfelelően hosszú karakter sorozat, azaz amely egyaránt tartalmazhat kis- és nagybetűket, valamint számokat. Alapesetben a felhasználó számára a jelszavas bejelentkezés jelszó változtatása tiltott, így a hagyományos úton (felhasználó név/ jelszó párossal) nem tud. A későbbiekben a jelszó változtatásának joga azonban egyénileg, vagy csortosan kiosztható ezzel engedélyezve a két authentikáció párhuzamos használatát. Néhány felhasználói beállítás kezdeti értéke származhat a Shibboleth-től kapott attribútumokból:
* teljes név
* email cím
(Ez utóbb funkciót az implementáció nem tartalmazza, ugyanis a különböző Shibboleth beállításoknak megfelelően rendszerenként más információk állnak rendelkezésre. Ennek kezelése a modul jövőbeli fejlesztései közé tartozik.)
A felhasználói attribútumok változtatása az IdP-ben nem terjed át a Drupalra (leszámítva természetesen a felhasználói azonosítót), az Drupalban található attribútumok megváltoztathatók, ha ezt az oldal konfigurációja megengedi.
Az újonnan létrejött felhasználó alap jogosultságokkal rendelkezik, ezután az adminisztrátor további jogokat biztosíthat számára.
=== Felhasználó törlése ===
A felhasználót a [[Identity Management|központi adatbázisból]] kell törölni, ezáltal megszűnik a hozzáférése a Drupalhoz. A Drupal azonosítója és beállításai azonban megmaradnak, ami az alábbi következményekkel jár(Vigyázat! Ha korábban egedélyeztük számára a jelszavas belépést, akkor azt külön le kell tiltani!):
* ha újra kiosztják a felhasználó azonosítóját, akkor a régi beállítások lesznek érvényesek
* a közvetlen jelszavas bejelentkezést, ill. a jelszóváltoztatás lehetőségét meg kell szüntetni, mert különben egy rosszindulatú felhasználó - ha még "aktív" korában megváltoztatta a drupalos jelszavát - a központi adatbázisból való törlése után is képes belépni közvetlenül, jelszóval
* lehetséges privát üzenetet küldeni a felhasználó email címére
* a törölt felhasználó mindaddig be tud lépni, amíg a Drupal által használt cookie érvényes, ezért célszerű memóriában tárolt cookie-kat használni(ld.: [[DrupalShibboleth#Konfiguráció|Drupal modul konfiguráció]])
A fenti problémákat csak úgy lehet megoldani, ha egy alkalmazás a törölt felhasználók státuszát inaktiválja a Drupalban (és a hasonló elven felépülő többi rendszerben is).
4
szerkesztés

Navigációs menü