„SSH kulcs generálás” változatai közötti eltérés

Innen: KIFÜ Wiki
a (Kisscs(AT)niif.hu átnevezte a(z) Ssh kulcs generalas lapot a következő névre: SSH kulcs generálás)
43. sor: 43. sor:
 
https://help.ubuntu.com/community/SSH/OpenSSH/Keys<br />
 
https://help.ubuntu.com/community/SSH/OpenSSH/Keys<br />
 
http://kb.siteground.com/article/How_to_generate_an_SSH_key_on_Windows_using_PuTTY.html
 
http://kb.siteground.com/article/How_to_generate_an_SSH_key_on_Windows_using_PuTTY.html
 +
 +
[[Kategória: HPC]]

A lap 2016. szeptember 15., 13:09-kori változata

A szuperszámítógépekre történő belépés kizárólag az SSH nyilvános kulcsú titkosításon alapuló kulcsos authentikáció segítségével lehetséges. Az azonosítás eszköze egy kulcs pár, amely titkos fele kizárólag a felhasználó birtokában lehet, ezzel zárva ki egy esetleges rossz indulatú megszemélyesítésen alapuló támadást. A kulcs nyilvános fele szabadon terjeszthető, továbbá a témaszám regisztráció során is kötelezően elküldésre kerül.

Mivel a kulcs titkos felének biztonsága kritikus szempont, annak generálása kizárólag a felhasználó számítógépén mehet végbe. A következő leírásunkkal ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Mivel a generáláshoz szükséges lépesek operációs rendszerenként eltérőek lehetnek, külön fejezet foglalkozik a Unix-szerű és a Windows operációs rendszerekkel. A leírásokban említett alkalmazások számos esetben sokkal több kapcsolóval és beállítási lehetőséggel rendelkeznek, mint amelyek itt bemutatásra kerülnek, mi csak a legszükségesebbek bemutatására szorítkozunk. További lehetőségek megismerhetők az egyes alkalmazások hivatalos dokumentációinak segítségével.


Unix-szerű operációs rendszerek (Linux/OS X/stb.)

A generáláshoz az OpenSSH programcsomaghoz tartozó ssh-keygen alkalmazást tudja használni. A saját számítógépén futtassa le a következő parancsot:

% ssh-keygen -t rsa

A parancs futása során megadható a titkos kulcs helye, amely megadása nélkül a fájlok az alapértelmezett helyükre kerülnek. (Ennek használata, ha nem áll fenn kizáró tényező, erősen ajánlott.) A következő lépésben jelszó/jelmondat is megadható biztosítandó a titkos kulcs biztonsága. (Amennyiben ezt a sort üresen hagyja, úgy nem kerül ilyen védelem a titkos kulcsára.) Végül a program futtatásának hatására elkészül mind az Ön nyilvános, mind a titkos kulcsa. Ezeket, amennyiben a generálás során az alapértelmezett értékeket nem változtatta meg, megtalálja sorra az alábbi helyeken (ahol az útvonalakban szereplő $HOME változó az Ön home directory-jére hivatkozik):

$HOME/.ssh/id_rsa.pub
$HOME/.ssh/id_rsa

A regisztráció során a $HOME/.ssh/id_rsa.pub fájl tartalmára lesz szükség. A publikus kulcs a következőhöz hasonló formátumú:

ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAABIwAAAIEAqNpbus3AGB4YU5bnC
kSxNdz B92KHXOKdsE1//sz86cTkRlpjCBdfE5JlO4jsTOsNU7efqjU4k+
gm3LrdY4EgeH9HB+XpIqHcmSRWrKBNuE3ZvxeyhDKm68j0V31Id7QANpI9
gIsRoRygC y0itionqb6/k4JrBb41FNCwzoSGits= user@host

Windows operációs rendszer

Windows operációs rendszeren a PuTTY programcsomagban található PuTTYgen alkalmazás segítségével készíthetők el a szükséges kulcsok. A kulcsgenerálással a szoftver kézikönyvének 8. fejezete, a nyilvános kulcs kiolvasásával pedig ezen belül a 8.2.10-es fejezete foglalkozik. A generáláshoz szükséges lépesek a következők:

  • Töltse le és indítsa el a PuTTYgen alkalmazást!
  • A “Paraméterek” mezőben válassza ki a “SSH-2 RSA” pontot a kulcs típusánál, valamint állítsa át 2048 bit-re a generálandó kulcs bitjeinek a számát, majd kattintson a ”Generate” gombra!
  • Mozgassa az egerét a kis mezőben a szükséges kulcs párok elkészítéséhez!
  • Itt adhat meg továbbá megjegyzést és jelszót/jelmondatot a készülő kulcshoz.
  • Kattintson a “Save private key” majd a “Save public key” gombokra rendre a titkos, illetve a nyilvános kulcs lementéséhez!

A regisztráció során Önnek a publikus kulcsát kell megadni az űrlapon. A publikus kulcs a következőhöz hasonló formátumú:

ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAABIwAAAIEAqNpbus3AGB4YU5bn
CkSxNdz B92KHXOKdsE1//sz86cTkRlpjCBdfE5JlO4jsTOsNU7efqjU4
k+gm3LrdY4 EgeH9HB+XpIqHcmSRWrKBNuE3ZvxeyhDKm68j0V31Id7QA
NpI9gIsRoRygC y0itionqb6/k4JrBb41FNCwzoSGits= user@host

További hivatkozások:
https://help.ubuntu.com/community/SSH/OpenSSH/Keys
http://kb.siteground.com/article/How_to_generate_an_SSH_key_on_Windows_using_PuTTY.html