OpenID

Innen: KIFÜ Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Sitya(AT)niif.hu (vitalap | szerkesztései) 2008. december 16., 16:43-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mi az OpenID?

Az OpenID egy nyílt, decentralizált, ingyenes keretrendszer felhasználóközpontú digitális identitásmenedzsmenthez. Az OpenID elképzelés abból indul ki, hogy az interneten bárki azonosíthatja önmagát egy URI (avagy URL, web cím) segítségével, pontosan úgy, ahogy a weboldalak is teszik. Mivel az URIk a web felépítésének alapvető elemei, biztos alapjául szolgálhatnak a felhasználóközpontú identitásmenedzselésnek is.

Az OpenID keretrendszer egyik fő eleme az autentikáció, vagyis hogy miképp bizonyítod, te birtokolsz egy adott URI-t. Manapság a weboldalak felhasználóneveket és jelszavakat kérnek a belépéshez, ami azt jelenti, hogy sokan ugyanazt a jelszót használják minden weboldalon. Az OpenID autentikáció esetében a felhasználóneved a saját URI-d, jelszavad (vagy további adatod) pedig biztonságosan el lesz tárolva az OpenID szolgáltatódnál (amelyet te magad is működtethetsz, vagy használhatsz egyéb identitás szolgáltatót).

Egy OpenID-re nyitott weboldalra történő belépéshez (még ha sosem jártál rajta ezelőtt) csak add meg az OpenID URI-dat. A weboldal ezután át fog irányítani az OpenID szolgáltatódhoz, ahol meg kell adnod a szükséges adatokat. Amint megtörténik az autentikáció, OpenID szolgáltatód visszairányít a weboldalra a belépéshez szükséges adatokkal együtt. Ha erős autentikációra van szükség, az OpenID keretrendszer számos tranzakció típushoz is használható - az egyszerű Single-Sign-On eljárás vagy a megosztott adatok érzékenységének rugalmas kiterjesztésére.

Az autentikáció mellett az OpenID keretrendszer eszközöket is biztosít a felhasználóknak ahhoz, hogy megosszák digitális identitásuk egyéb összetevőit. A folyamatosan bővülő OpenID Attribute Exchange specifikáció alapján a felhasználók képesek pontosan meghatározni az Identitás szolgáltatójuk által megosztható információk körét.