LdapMailAdm

Innen: KIFÜ Wiki

Ez a rövid leírás segítséget kíván nyújtani intézményi adminisztrátorok számára az NIIF Intézet által szolgáltatott elektronikus levelezés adminisztrációjához.

Az adminisztrációs felület elérhetőségét és a belépéshez szükséges adatokat minden adminisztrátornak személyesen küldjük el. Jelenleg a rendszer nem alkalmas arra, hogy a felhasználók a saját beállításaikat változtassák.

Általános adminisztrációs feladatok

A felhasználók listáját úgy érhetjük el, ha a bal oldalon megjelenő ág melletti + jelre kattintunk.

Inicializálás

Amennyiben nem létező rendszer migrálása történt, a felhasználóknak nincs jelszavuk. Ez azt jelenti, hogy a levelek kézbesülnek a címükre, azonban letölteni nem tudják, amíg az adminisztrátor nem állít be számukra jelszót.

Új jelszót hozzáadni úgy kell, hogy az Új attribútum hozzáadása linkre kattintás után a userPassword attribútumot választjuk ki, majd megadjuk a kívánt jelszót. Ezután visszakerülünk a felhasználó szerkesztési ablakába, ahol a jelszó attribútum kiemelt módon megjelenik (mint legutóbb módosított attribútum). A felhasználó adatainak mentésére nincs szükség.

Felhasználó hozzáadása

Felhasználót legegyszerűbben (és a legkevesebb hibalehetőséggel) úgy tudunk létrehozni, ha egy meglévő felhasználót másolunk le. Ehhez középen fent kell a Bejegyzés másolása feliratú linkre kattintani.

  • A Cél-DN mezőben írjuk át az uid= és a következő vessző közötti részt az új felhasználónak megfelelően.
Megj: Itt a felhasználónév @ karakter előtti részére van szükség.
  • A Delete after copy jelölőt ne jelöljük be
  • Kattintson arra, hogy Szeretné-e megtekinteni az új bejegyzést


  • Mentés, a változtatások érvényesítése

Ezen a ponton az új felhasználó használatba veheti a postafiókját.

Levéltovábbítás beállítása

  • Új attribútum hozzáadása, majd a mailForwardingAddress attribútumba kell beírni a továbbítási címet
  • Amennyiben nem akarjuk, hogy a levelekről helyben is megmaradjon egy másolat, abban az esetben a deliveryMode attribútumba be kell írni, hogy nolocal


Alias hozzáadása

Egy postafiókhoz tetszőleges számú további cím rendelhető. Az e-mail címek a mailAlternateAddress attribútumban adhatók meg.

Autoreply beállítása

  • Az automatikus válasz szövegét a mailReplyText attribútumba kell beírni
  • A deliveryMode attribútumnak tartalmaznia kell a reply értéket

Automatikus válasz esetén a levél normálisan kézbesül (azaz helyi kézbesítés vagy továbbítás történik, lásd fent), azonban a feladó automatikus választ kap.

Jelszóváltoztatás

A userpassword attribútumot kell átírni. A jelszó begépelés közben nem látható.

Felhasználó törlése

A Bejegyzés törlése linkre kell kattintani.

Attribútum törlése

A felhasználó egy attribútumát úgy törölhetjük, hogy a benne lévő (összes) értéket töröljük, majd mentjük a felhasználói objektumot.