IdP whichone

Innen: KIFÜ Wiki

A legfontosabb, hogy föderációs oldalról nincs különbség a Shibboleth és a SimpleSAML között, azaz bármelyik IdP bármelyik SP-vel képes együttműködni. Föderációs szempontból a különbség mindössze két apróság :

  1. Single Logout: A Shibboleth nem támogatja a Single Logout-ot, mert a fejlesztők úgy gondolják, hogy ezt nem lehet rendesen implementálni. A régi IdP-hez az NIIF csinált SLO-t, de ez nem került a hivatalos kiadásba és a friss verziókkal már nem működik. Az új IdP-kben van olyan funkcionalitás, hogy a logout-ot kezdeményező SP-ből és az IdP-ből kiléphet a felhasználó, de ez a többi SP-nél esetleg érvényes session-jét nem érinti. A SimpleSAMLphp támogatja az SLO-t, minden örökletes betegségével együtt.
  2. ECP: A Shibboleth támogatja az ECP profilt, ami akkor használható, ha nem webes kliensekkel akarjuk használni az IdP-t. Praktikusan az Office365 és néhány (nálunk nem használatos) grides alkalmazás tartozik ide. A SimpleSAML ECP támogatásán még dolgoznak, de addig is van arra megoldás, hogy ECP nélkül is lehessen Office365-öt használni.

Ezek a gyakorlatban nem fontos dolgok. Az érdemi döntési pont az, hogy melyik környezethez értetek jobban:

  • ha Apache + PHP, akkor SimpleSAMLphp;
  • ha Jetty + Java, akkor Shibboleth.

Az IdP-hez javasolt konfiguráció:

  • Linux (tetszőleges)
  • 2GB RAM, 2 VCPU
  • felhasználók által ismert tanúsítvány