Erasmusplus ESI

Innen: KIFÜ Wiki

Erasmus+ és ESI

Az Európai Hallgatói Kártya Kezdeményezés részeként az Európai Bizottság 2021 júniusától kezdve digitális formában kívánja támogatni az Erasmus programhoz kapcsolódó összes szolgáltatást, mint például az Online Learning Agreement (OLA) és az Erasmus+ mobilalkalmazást. A digitalizálás alapvető része a hallgatók azonosítása, amely az [eduGAIN]-en keresztül fog történni.Az eduGAIN szövetség hazai képviselője a KIFÜ, aki Magyarországon az eduID.hu szövetséget működteti, hogy az oktatás, kutatás és közgyűjtemények szereplői az intézményi hitelesítő adataikkal bejelentkezhessenek az eduGAIN szolgáltatásokba. Az eduGAIN-ben a szolgáltatások sikeres azonosítás esetén azonnal megkapják a felhasználók helyes azonosításához és jogosultság kezeléséhez szükséges információkat. Az MyAcademicID működéséhez, az európai hallgatói azonosító (European Student Identifier) helyes létrehozásához és az Erasmus+ szolgáltatásokban szükséges attribútumok beállításhoz szükséges információk az alábbiak.

MyAcademicID proxy

Az Erasmus+ szolgáltatásokhoz való hozzáférés a MyAcademicID projektben létrehozott és a GEANT által kezelt proxyn keresztül történik. Ez azt jelenti, hogy az Erasmus+ összes szolgáltatásának egyetlen szolgáltatója van a következő entitásazonosítóval:

https://proxy.prod.erasmus.eduteams.org/metadata/backend.xml

A Szolgáltatót az eduID.hu az eduGAIN-en keresztül teszi közzé, így ha az intézménye tagja az eduGAIN-nek is (lásd: Metaadatok), akkor nem kell további lépéseket tenni. Ellenkező esetben lépjen kapcsolatba először a KIFÜ eduID.hu csapatával, hogy kérje identitásszolgáltatójának exportálását az eduGAIN-ba, majd konfigurálja be az eduID.hu szolgáltatás által terjesztett eduGAIN metaadatokat (lásd: Metadata ).

Attributumok

Az Erasmus + szolgáltatások eléréséhez szükséges attribútumok a következők.

Attributumok Leírás Példa
eduPersonPrincipalName Állandó, nem célzott, nem újra kiosztható globálisan egyedi azonosító username@foobar.hu
eduPersonTargetedID Nem átlátszó, célzott (minden szolgáltatónál más) azonosító, amely nem osztható ki újra https://idp.foobar.hu/idp/shibboleth!https://sp.example.com/shibboleth!a1b2c3d4-789a-4ca7-8ff9-43216789bdc
displayName A felhasználó megjelenítendő neve. Szükséges, ha nincsen cn, vagy givenName+sn.
cn A felhasználó teljes neve. Szükséges, ha nincsen displayName vagy givenName+sn. Gipsz Jakab Aladár
givenName Felhasználó keresztneve. Szükséges, ha nincsen displayName vagy cn. Jakab
sn Felhasználó családi neve. Szükséges, ha nincsen displayName vagy cn. Gipsz
eduPersonAffiliation Felhasználó és intézmény közti viszony leírása. [member, student]
eduPersonScopedAffiliation Felhasználó és intézmény közti viszony leírása. scope-al [member@foobar.hu, student@foobar.hu]
schacPersonalUniqueCode A szervezet által hozzárendelt személyes egyedi kód (URN). Az európai hallgatói azonosító kódolására és továbbítására szolgál. urn:schac:personalUniqueCode:int:esi:foobar.hu:123456789
schacHomeOrganization Szervezete domainje. foobar.hu
schacHomeOrganizationType Szervezet típusa (URN) urn:schac:homeOrganizationType:eu:higherEducationalInstitution

European Student Identifier

Az European Student Identifier (ESI) globálisan egyedi, tartós, nem célzott azonosító (minden szolgáltatónál ugyanaz marad). Titkosítva kerül továbbításra a schacPersonalUniqueCode attribútumon keresztül. Az ESI két fő módját támogatott:

  1. országos kód:ha rendelkezésre áll nemzeti hallgatói kód
  2. intézményenként:jelenleg ez támogatható Magyarországi szinten

Az ESI három részből áll:

  • változatlan URN névtér: urn:schac:personalUniqueCode:int:esi::
  • szervezet domainje: foobar.hu
  • hallgatói azonosító kód (pl. belső nyilvántartási szám): 123456789

Az így kapott teljes ESI: urn:schac:personalUniqueCode:int:esi:foo.bar:123456789

Az ESI teljes specifikációja elérhető a GEANT wiki-n:

https://wiki.geant.org/display/SM/European+Student+Identifier

EWP adminisztrátori funkció

Az eduGAIN közösség 2022 öszén definiálta EWP Admin szerepkört. EWP Admin szerepkör (Erasmus Without Paper Administrator szerepkör) lehetővé teszi az Erasmus+ tevékenységeiben részt vevő felsőoktatási intézmények (HEI) felhatalmazott képviselői számára, hogy szabványos módon bejelentkezzenek az EWP-eszközökbe és EWP-információik és -beállításaik kezelése egységes legyen. Erről bővebb információ itt található:

https://wiki.geant.org/display/SM/EWP+Admin+Role

További információk

https://wiki.geant.org/display/SM/Identifier+in+Erasmus+mobility