„DrupalShibboleth” változatai közötti eltérés

Innen: KIFÜ Wiki
(Drupal Shibboleth modul)
29. sor: 29. sor:
  
 
== Drupal Shibboleth modul ==
 
== Drupal Shibboleth modul ==
{{TODO}}
+
Amennyiben lehetővé szeretnéd tenni, hogy a rendszered felhasználói Shibboleth-en keresztül is azonosíthassák magukat, nem kell mást tenned, mint hogy a meglévő Drupal rendszeredhöz hozzáadjad a Drupal Shibboleth modul-t (shib_auth).
 
=== Telepítés ===
 
=== Telepítés ===
 +
# Telepítsd a '''userprotect''' modult
 +
## Töltsd le a rendszerünknek megfelelő verzióhoz tartozó '''userprotect''' modult a [http://drupal.org/project/userprotect project honlapjáról]!
 +
## Kövesd a modullal együtt érkező README.txt utasításait a telepítéshez!
 +
# Telepítsd a '''shib_auth''' modult
 +
## Töltsd le a rendszerünknek megfelelő verzióhoz tartozó '''shib_auth''' modult a [http://drupal.org/project/shib_auth project honlapjáról]!
 +
## Másold be a tömörítve érkező fájlokat a rendszered '''modules/shib_auth''' könyvtárába. (Ez elsősorban a <drupal telepítési könyvtára>/modules/shib_auth útvonalon érhető el, azonban néha - főként multisite alkalmazások esetén - ettől eltérő is lehet.)
 +
## A portál adminisztrációs felületén keresztül (Administer/Site Building/Modules) engedélyezd a '''shib_auth''' modult! Amennyiben ezt a rendszer nem egedélyezné, bizonyosodj meg róla, hogy a Drupal verziójához tartozó modult töltötted-e le, valamint hogy a függőségként szereplő modulok be vannak-e már kapcsolva!
 
=== Konfiguráció ===
 
=== Konfiguráció ===
 +
A modul telepítője elvégezi a szükséges  beállítások és módosítások többségét, így neked már nincs sok tennivalód. Az egyetlen elengedhetetlen beállítás a modul (Administer/User management/Shibboleth authentication module settings útvonalon elérhető) adminisztrációs oldalán található, ahol megadható a a WAYF ''localhost''-ra mutató útvonala. (például: ''/Shibboleth.sso/WAYF/NIIF-WAYF'')
  
 
== Használat ==
 
== Használat ==

A lap 2008. január 11., 11:50-kori változata

Elgondolás

A Drupal saját maga szereti kezelni a felhasználóit - adatbázisban -, de az azonosítás moduláris. A felhasználó beállításai a Drupal saját adatbázisában vannak, a Shibboleth modul csak a felhasználó azonosítóját adja meg.

Felhasználó létrehozása

Az IdP-nek azonosítania kell tudnia a felhasználót, tehát valamilyen központi adatbázisban léteznie kell.

Ha egy olyan felhasználó jelentkezik be a Drupalba, aki még korábban nem jelentkezett be (pontosabban ha a Shibboleth-en keresztül megkapott azonosító még nem létezik), akkor a modul létrehoz egy új Drupal felhasználót. A felhasználó jelszava egy olyan véletlenszerűen generált megfelelően hosszú karakter sorozat, amely egyaránt tartalmazhat kis- és nagybetűket, valamint számokat. Alapesetben a felhasználó számára a jelszó változtatása tiltott, így a hagyományos úton (felhasználó név/ jelszó párossal) nem tud. A későbbiekben a jelszó változtatásának joga azonban egyénileg, vagy csortosan kiosztható ezzel engedélyezve a két authentikáció párhuzamos használatát. Néhány felhasználói beállítás kezdeti értéke származhat a Shibboleth-től kapott attribútumokból:

 • teljes név
 • email cím

(Ez utóbb funkciót az implementáció nem tartalmazza, ugyanis a különböző Shibboleth beállításoknak megfelelően rendszerenként más információk állnak rendelkezésre. Ennek kezelése a modul jövőbeli fejlesztései közé tartozik.)

A felhasználói attribútumok változtatása az IdP-ben nem terjed át a Drupalra (leszámítva természetesen a felhasználói azonosítót), az Drupalban található attribútumok megváltoztathatók, ha ezt az oldal konfigurációja megengedi.

Az újonnan létrejött felhasználó alap jogosultságokkal rendelkezik, ezután az adminisztrátor további jogokat biztosíthat számára.

Felhasználó törlése

A felhasználót a központi adatbázisból kell törölni, ezáltal megszűnik a hozzáférése a Drupalhoz. A Drupal azonosítója és beállításai azonban megmaradnak, ami az alábbi következményekkel jár (Vigyázat! Ha korábban egedélyeztük számára a jelszavas belépést, akkor azt külön le kell tiltani!):

 • ha újra kiosztják a felhasználó azonosítóját, akkor a régi beállítások lesznek érvényesek
 • lehetséges privát üzenetet küldeni a felhasználó email címére
 • a törölt felhasználó mindaddig be tud lépni, amíg a Drupal által használt cookie érvényes, ezért célszerű memóriában tárolt cookie-kat használni (ld.: Drupal modul konfiguráció)

A fenti problémákat csak úgy lehet megoldani, ha egy alkalmazás a törölt felhasználók státuszát inaktiválja a Drupalban (és a hasonló elven felépülő többi rendszerben is).

Shibboleth konfiguráció

Be kell állítani a RequestMap-et az adott virtuális szerver adott könyvtárára, majd az Apache-nak a megfelelelő Directory vagy Location blokkjában be kell kapcsolni a Shibboleth azonosítást.

Bővebben lásd: Required Session

Drupal Shibboleth modul

Amennyiben lehetővé szeretnéd tenni, hogy a rendszered felhasználói Shibboleth-en keresztül is azonosíthassák magukat, nem kell mást tenned, mint hogy a meglévő Drupal rendszeredhöz hozzáadjad a Drupal Shibboleth modul-t (shib_auth).

Telepítés

 1. Telepítsd a userprotect modult
  1. Töltsd le a rendszerünknek megfelelő verzióhoz tartozó userprotect modult a project honlapjáról!
  2. Kövesd a modullal együtt érkező README.txt utasításait a telepítéshez!
 2. Telepítsd a shib_auth modult
  1. Töltsd le a rendszerünknek megfelelő verzióhoz tartozó shib_auth modult a project honlapjáról!
  2. Másold be a tömörítve érkező fájlokat a rendszered modules/shib_auth könyvtárába. (Ez elsősorban a <drupal telepítési könyvtára>/modules/shib_auth útvonalon érhető el, azonban néha - főként multisite alkalmazások esetén - ettől eltérő is lehet.)
  3. A portál adminisztrációs felületén keresztül (Administer/Site Building/Modules) engedélyezd a shib_auth modult! Amennyiben ezt a rendszer nem egedélyezné, bizonyosodj meg róla, hogy a Drupal verziójához tartozó modult töltötted-e le, valamint hogy a függőségként szereplő modulok be vannak-e már kapcsolva!

Konfiguráció

A modul telepítője elvégezi a szükséges beállítások és módosítások többségét, így neked már nincs sok tennivalód. Az egyetlen elengedhetetlen beállítás a modul (Administer/User management/Shibboleth authentication module settings útvonalon elérhető) adminisztrációs oldalán található, ahol megadható a a WAYF localhost-ra mutató útvonala. (például: /Shibboleth.sso/WAYF/NIIF-WAYF)

Használat


Admin felhasználó bejelentkezése

Required session