„DrupalShibboleth” változatai közötti eltérés

Innen: KIFÜ Wiki
(létrehozás)
 
a (Shibboleth konfiguráció: hivatkozás javítása)
26. sor: 26. sor:
 
* az adminisztrátor be tudjon jelentkezni jelszóval.}}
 
* az adminisztrátor be tudjon jelentkezni jelszóval.}}
  
Bővebben lásd: [[DrupalShibboleth#Required Session|Required Session]]
+
Bővebben lásd: [[DrupalShibboleth#Required session|Required Session]]
  
 
== Drupal Shibboleth modul ==
 
== Drupal Shibboleth modul ==

A lap 2008. január 2., 18:17-kori változata

Elgondolás

A Drupal saját maga szereti kezelni a felhasználóit - adatbázisban -, de az azonosítás moduláris. A felhasználó beállításai a Drupal saját adatbázisában vannak, a Shibboleth modul csak a felhasználó azonosítóját adja meg.

Felhasználó létrehozása

Az IdP-nek azonosítania kell tudnia a felhasználót, tehát valamilyen központi adatbázisban léteznie kell.

Ha egy olyan felhasználó jelentkezik be a Drupalba, aki még korábban nem jelentkezett be (pontosabban ha a Shibboleth-en keresztül megkapott azonosító még nem létezik), akkor a modul létrehoz egy új Drupal felhasználót. A felhasználó jelszava üres, azaz a jelszavas bejelentkezés tiltott. Néhány felhasználói beállítás kezdeti értéke származhat a Shibboleth-től kapott attribútumokból:

  • teljes név
  • email cím

A felhasználói attribútumok változtatása az IdP-ben nem terjed át a Drupalra (leszámítva természetesen a felhasználói azonosítót), az Drupalban található attribútumok megváltoztathatók, ha ezt az oldal konfigurációja megengedi.

Az újonnan létrejött felhasználó alap jogosultságokkal rendelkezik, ezután az adminisztrátor további jogokat biztosíthat számára.

Felhasználó törlése

A felhasználót a központi adatbázisból kell törölni, ezáltal megszűnik a hozzáférése a Drupalhoz. A Drupal azonosítója és beállításai azonban megmaradnak, ami az alábbi következményekkel jár:

  • ha újra kiosztják a felhasználó azonosítóját, akkor a régi beállítások lesznek érvényesek
  • a közvetlen jelszavas bejelentkezést, ill. a jelszóváltoztatás lehetőségét meg kell szüntetni, mert különben egy rosszindulatú felhasználó - ha még "aktív" korában megváltoztatta a drupalos jelszavát - a központi adatbázisból való törlése után is képes belépni közvetlenül, jelszóval (csak [[ShibSPLazy|
  • lehetséges privát üzenetet küldeni a felhasználó email címére
  • a törölt felhasználó mindaddig be tud lépni, amíg a Drupal által használt cookie érvényes, ezért célszerű memóriában tárolt cookie-kat használni

A fenti problémákat csak úgy lehet megoldani, ha egy alkalmazás a törölt felhasználók státuszát inaktiválja a Drupalban (és a hasonló elven felépülő rendszerekben is).

Shibboleth konfiguráció

Be kell állítani a RequestMap-et az adott virtuális szerver adott könyvtárára, majd az Apache-nak a megfelelelő Directory vagy Location blokkjában be kell kapcsolni a Shibboleth azonosítást.

Bővebben lásd: Required Session

Drupal Shibboleth modul


Telepítés

Konfiguráció

Használat


Admin felhasználó bejelentkezése

Required session