Cloud for Education

Innen: KIFÜ Wiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Veresistvan(AT)niif.hu (vitalap | szerkesztései) 2024. július 8., 14:46-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Hozzáférés

A szolgáltatás elérési helye https://c4e.niif.hu.


Karbantartások

A C4E szolgáltatást nyújtó gépekre az alábbi ütemezés szerint telepítjük a frissítéseket:

 • Minden hónap második hétfőjén nap közben (délelőtt 10 órától) megkezdődik a rendszer vezérlő gépeinek frissítése (Adatbázis, vezérlő gépek, terheléselosztó, hálózati node-ok)

A művelet során néhányszor 2-3 percre elérhetetlen lehet a webfelület, illetve a hálózati csomópontok újraindításának következtében néhányszor 1-2 percre a Smart hálózatok elérése akadozhat, amíg a tartalék irány működésbe nem lép.

 • Minden hónap második hétfőjén este egy második frissítési ciklust is tartunk az alábbiak szerint
  • Páratlan hónapokban a Compute gépeket frissítjük, ami azzal jár, hogy futó virtuális gépeket elmigráljuk a fizikai gépekről. A folyamat során néhányszor 1 percre a futó virtuális erőforrások elérhetetlenek lehetnek, illetve folyamatosan íródó memóriájú gépeknél előfordul, hogy csak a virtuális gép leállításával/elindításával lesz sikeres a migráció.
   • A több zónás működésnek köszönhetően, egyidőben csak egy zónába tartozó virtuális gépeket érintenek a fent említett esetleges rövid kimaradások, mivel a zónákhoz tartozó erőforrások frissítése külön történik!
  • Páros hónapokban a diszk alrendszert (CEPH) frissítjük. Ilyenkor a háttérben adatszinkronizáció zajlik, ami lassíthat egyes IO kéréseket, de a felhasználók felé ez a művelet eddigi tapasztalataink alapján többnyire transzparens.

Ismertető

OpenStack verzió: USSURI

22 perces ismertető, ami az NWS 2016-on hangzott el. http://videotorium.hu/hu/recordings/details/13396,Cloud4Education_-_Kezdo_lepesek

Igényelhető virtuális erőforrás-csomagok (flavor)

A virtuális gépek létrehozásakor több féle "hardvercsomagból" választhatunk, amelyek az alábbi képen tekinthetők meg.

Flavors

A táblázatban látható root lemezek mérete természetesen a virtuális gép létrehozásakor változtatható.

Régiók - Zónák

A C4E nemrég véghezvitt bővítései miatt a felhasználóknak lehetőségük van földrajzilag elosztani (Régiók) és géptermen belül izolálni (Zónák) az igényelt erőforrásokat.

Jelenleg két régiónk van: "RegionOne" és "RegionTwo".

Mindkét fenti régióban elérhető 2-2 zóna: "Zone1" és "Zone2"

Felhasználói felület bemutatása

Dashboard áttekintés

Dashboard

Bejelentkezés után a projekthez tartozó kvóta használtsága látható, ezen kvóták szabályozása admin felhasználóval tehető meg. A használtság áttekintésén felül lehetőség van arra, hogy a felhasználó lekérdezze egy adott periódus alatt használt vCPU, Disk és RAM mennyiségét, valamint ezek az információk letölthetők excel táblázat formájában is. A bal oldali menüstruktúra több részből tevődik össze, amelyből a két legfontosabb a Project fül alatt talákható „Compute” és a „Network” opció. A „Compute” menüpont alatt találhatók azok a funkciók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy virtuális gépeket tudjunk igénybe venni és az ehhez tartozó adminisztratív teendőinket is itt tudjuk elvégezni. A „Network” menüpont alatt kezelhetjük a virtuális gépeinkhez szükséges hálózatokat. Itt hozhatunk létre például virtuális routereket, hálózatokat, valamint adminisztrálhatjuk őket. A következőkben bemutatásra kerül, hogyan tud egy felhasználó néhány kattintás segítségével egy lemezképfájlt feltölteni, majd a képfájlból virtuális gépet létrehozni, valamint a rendelkezésre álló funkciókat igénybe venni.

Új image feltöltés

A virtuális gép létrehozásához szükség van lemezképfájlra, amelyet egy működő http url-ről könnyedén letölthetünk a „Compute” menüpont alatt található „Images” lehetőség használatával, vagy használhatjuk az előre feltöltött image-eket, amelyeket az admin jogosultságú felhasználók biztosítanak számunkra. Az „images” lehetőséget választva látható a rendelkezésre álló lemezképfájlok listája. A jobb felső sarokban a „Create Image” lehetőséget választva készíthetünk lemezképet. Az alábbi példa egy Ubuntu 18.04 (Bionic) verziójú lemezkép letöltését szemlélteti.

Image készítés

A fenti ábrán látható módon, néhány szükséges információt meg kell adni, ilyenek például:

 • Név
 • Lemezképfájl helye: A feltölteni kívánt lemezképfájl internetes elérhetősége url-ről történő feltöltés esetén
 • Format: például QCOW2 – QEMU Emulator

Fontos: Kizárólag a saját projektek alá van jogosultsága a felhasználóknak lemezképfájlokat feltölteni!

Mindenki számára elérhető Image-ek* (Forrás: http://docs.openstack.org/image-guide/obtain-images.html)
Operációs Rendszer Bejelentkezési név Minimum diszk méret
Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ubuntu 5 GB
Ubuntu 16.04 Xenial ubuntu 5 GB
CentOS 6 centos 8 GB
CentOS 7 centos 8 GB
Debian 8.3 debian 5 GB
CoreOS core 10GB
Fedora 23 fedora 5 GB
Windows 7 Pro SP1 setupuser/Qwer1234 17 GB
* Minden Linux alapú image-ből készített virtuális gépnél az alapértelmezett felhasználó jelszó nélkül sudo képes!

Kulcspár létrehozása/publikus kulcs feltöltése

A „Compute” menüpont alatt található "Key Pairs" lehetőséget választva hozzáadhatunk saját kulcspárokat, így a neutron szerverek által futtatott metadata szolgáltatás eljuttatja a publikus kulcsunkat a létrehozott virtuális gépre és a privát kulcsunkkal könnyedén tudunk autentikálni a létrehozott gépeken. Ehhez válasszuk a hozzáadás lehetőséget és adjuk meg a publikus kulcsunkat a következő ábrán látható módon.

EGYES CLOUD LEMEZKÉPFÁJLOK KIZÁRÓLAG KULCS HASZNÁLATÁVAL VEHETŐK IGÉNYBE!

Publikus kulcs importálása

Hálózati típusok

Az általunk megépített rendszerben végül két fajta hálózat kapott helyet:

 • Az egyik típus, amit Flat néven kereszteltünk el. Ennek lényege, hogy a létrehozott virtuális gépek egy előre meghatározott publikus IP tartományból DHCP segítségével felvesznek egy címet, majd a csomagok haladásának iránya közvetlenül a compute gépek felé történik, ezzel nem terhelve a network gépeket.
  • A Flat1 névre keresztelt hálózathoz tartozó szabad IPv4 címek száma nagyon kevés, ezért kérjük a felhasználóinkat, hogy lehetőség szerint, amennyiben FLAT típusú hálózatot szeretnének hozzáadni az újonnan létrehozott virtuális gépekhez, a Flat2 és Flat3 nevű hálózatot válasszák. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
 • A másik hálózati típus, amely az Smart nevet kapta. Ez a hálózati típus nagyban különbözik az előző megoldástól, mivel ennél a típusnál a felhasználóknak lehetőségük van egy, vagy akár több privát hálózat, valamint egy vagy több ezekhez tartozó virtuális router létrehozására. A virtuális router-hez lehetőség van hozzárendelni IP címeket a privát, valamint egy publikus hálózatból is és ennek következtében a virtuális gépek forgalmában egy úgynevezett hálózati címfordítás történik. Ennek előnye az előző megoldással szemben, hogy kevésbé IP cím pazarló a publikus címek tekintetében, valamint a neutron funkciójának köszönhetően képes több network gép között tartalékolt lenni.

Az Flat típusú hálózat felvételére kizárólag admin jogosultságú felhasználónak van lehetősége két féle módon. Az egyik lehetőség, hogy a létrehozott Flat hálózat shared típusú, vagyis megosztott hálózat, ami azt jelenti, hogy a hálózat minden projekt számára látható. A másik lehetőség, hogy a létrehozott hálózatot nem osztjuk meg másik projekttel, azonban hozzárendeljük egy bizonyos projekthez, ezzel garantálva, hogy egy IP cím tartományt csak egy projekt használ kizárólag.

Az Smart hálózat és egy hozzá tartozó virtuális router felvételét az alábbiakban mutatjuk be.

External (L3) hálózat létrehozása

Segédlet L3 (SMART) hálózat létrehozásához az alábbi oldalon tekinthető meg:

L3 hálózat létrehozása

Router létrehozása és Interfészek hozzáadása

A hálózat sikeres elkészítése után szükség van egy virtuális router létrehozására, amelyen keresztül fog a hálózati címfordítás történni. A router létrehozása a következő képeken látható

Router létrehozás


A Virtuális router létrehozásánál az „External Network”, azaz a külső hálózatok listájánál a rendelkezésre álló Smart hálózatok közül van lehetőség választani. Miután ez megtörtént, a router-hez szükség van egy másik interfész hozzáadására is, az előzőleg létrehozott belső hálózatból. Ennek hozzáadásához a „Routers” menüpontot választva, a forgalomirányítók listájából válasszuk ki az előbbiekben létrehozott „Internal-Router”-t, majd az „Interfaces” fülön az „Add Interface” lehetőséget választva, adjunk hozzá egy interfészt a következő ábrán látható módon.

Router létrehozás

Security group-ok

A virtuális gépek eléréséhez szükség van tűzfalszabályok definiálására, amelyre a „Security Groups” fülön van lehetőség. Alapértelmezetten egy „Default” security group jön létre, amelyben a következő forgalmak vannak alapértelmezetten engedélyezve:

 • Bejövő forgalom esetén: Kizárólag az azonos Security Group-ban elhelyezett virtuális gépekről érkező forgalmak
 • Kimenő forgalom esetén: Minden forgalom engedélyezve van

A lenti példa szemlélteti, hogy hogyan engedélyezhetjük az SSH és ICMP forgalmakat minden külső hálózatból:

Szabály létrehozása

Szabály létrehozása

Szabály létrehozása


Természetesen nem kötelező a Default security group-ot módosítani, létrehozható másik szabályrendszer is, és hozzárendelhető akár több csoport is egy virtuális géphez. A szabályok hozzáadásával lehetőség van a gép távoli elérésére a megadott protokollon keresztül.

LBaaS

A C4E az "OpenStack Octavia" alapú LoadBalancer-t kínálja a felhasználóknak, HAProxy backenddel. Az esetleges titkosított kapcsolatok terminálásakor a "Barbican" tanúsítvány manager eszköz biztosítja a privát kulcsok biztonságos tárolását.

A terheléselosztó konfigurációs beállításai két fajta módon tehető meg:

1. Horizon grafikus felületen a NETWORK menüpont alatt,

2. CLI használatával, amelyhez a standard OpenStack CLI eszközön felül az alábbi csomagok telepítése is szükséges.

(Debian/Ubuntu rendszeren)

$ apt install python-barbicanclient python3-octaviaclient

Általános CLI használati információk

Rövid ismertető:

Octavia component overview

Az Octavia LBaaS rendszer az alábbi főbb komponensekből áll:

 • Amphorae: Különálló virtuális gépek, amik egy Ubuntu alapú Amphora image-ből példányosodnak, mikor a felhasználó új terheléselosztót hoz létre
  • A sablon image-ből létrehozott virtuális gépek nem számítanak bele a felhasználói kvótába, azok flavor-je specifikus, belépni rájuk a felhasználó nem tud
 • Octavia&Barbican API
 • Controller Worker (az API kérések alapján vezérli a háttérkomponenseket)
 • Health Manager (figyeli a már létrehozott "Amphorae" virtuális gépeket, és azok állapotát, hiba esetén failover műveleteket hajt végre)
 • Housekeeping Manager (a hibás/törölt maradványok eltávolításáért felel)
 • Driver Agent (információkat fogad az egyes amphora példányokon futó Haproxy drivertől)

A fentiek közül a felhasználónak csupán az API-val kell kommunikálnia, akár a Horizon felületén, akár a CLI-ből szeretné létrehozni és managelni a LoadBalancer-t.

Segédlet a létrehozáshoz példákkal illusztrálva:

 • Példa GUI igénybevételével
 • Példa CLI használatával

Működés/Hibatűrés:

A rendszer alapvető elosztottsága miatt nincs központi "leállás", minden egyes terheléselosztó pont annyira stabil, mint a C4E-ben futó többi virtuális gép. Alapvetően egy adott projekt egy adott terheléselosztójához tartozó amphora image hibája (virtuális gép leáll, lefagy) esetén a Health Managerre hagyatkozunk.

A gép újraindításán túl akár egy új amphorae virtuális gépet is létre tud hozni a háttérben, és a már meglévő konfigurációt alkalmazni rá. Arra azonban figyelni kell, hogy egy újraindítás, vagy egy új image létrehozása néhány perces kiesést jelenthet az adott projekthez tartozó terheléselosztó szolgáltatásban, de ilyenre alapvetően nem számítunk.

Fontos, hogy egy korábbi tervezett leállításkor (ahol kézzel többször leállítottuk a már meglévő terheléselosztókat) a Health Manager sajnálatos módon nem tudta a többszöri leállítást és újraindítást (egymásra futva) megfelelően kezelni. Itt a karbantartás végén adminisztrátori beavatkozásra volt szükség, kézzel kellett failovert kérni minden terheléselosztóra. Erre a forgatókönyvre se számítunk üzemszerű használat mellett (maximum egy esetleges tervezett leálláskor, nem várt komolyabb hiba javításakor) de erre minden esetben nagy figyelmet fordítanak a karbantartást/javítást végző kollégák.

Amennyiben beragadt/hibás terheléselosztót észlelnek, kérjük forduljanak ügyfélszolgálatunkhoz!

Terheléselosztó törlése:

Sajnálatos módon előfordulhat, hogy egy-egy terheléselosztó nem törölhető és hibaüzenet figyelmeztet erre. (CLI-n van rá force opció!)

Ennek a megoldása, hogy "szét kell szedni" a terheléselosztót, amelyhez a következő lépésekre van szükség:

 • törölni kell a pool-t, a listener-t, a monitort
 • majd végül magát a terheléselosztót


Manila

Manila komponensei:

 • API Server (manila-api):
  • Ez a komponens fogadja és kezeli az API hívásokat. Biztosítja a RESTful API interfészt, amelyen keresztül a felhasználók és más OpenStack szolgáltatások (mint például Horizon, az OpenStack webes felülete) kommunikálhatnak a Manila-val.
 • Scheduler (manila-scheduler):
  • Ez a komponens felelős a feladatok kiosztásáért a különböző megosztott fájlrendszer backendek között. Meghatározza, hogy melyik backend fogja kezelni a kéréseket a rendelkezésre állás és egyéb szabályok alapján.
 • Share Service (manila-share):
  • Ez a komponens végzi el a tényleges feladatokat, mint például a megosztott fájlrendszerek létrehozása, törlése, bővítése stb. A Share Service kommunikál a háttérben lévő tároló infrastruktúrával, legyen az egy Network File System (NFS), Common Internet File System (CIFS), vagy más megosztott fájlrendszer.

Manila szolgáltatásai és funkciói:

 • Megosztott fájlrendszerek kezelése:
  • Manila lehetővé teszi a megosztott fájlrendszerek létrehozását, kezelését és törlését. Ez magában foglalja a fájlrendszer kvóták beállítását és a hozzáférési szabályok kezelését.
 • Hozzáférés ellenőrzése:
  • A felhasználók és projektek közötti hozzáférés szabályozható, lehetővé téve, hogy csak az arra jogosult felhasználók férjenek hozzá a megosztott fájlrendszerekhez.
 • Integráció más OpenStack szolgáltatásokkal:
  • Manila integrálható más OpenStack szolgáltatásokkal, mint például a Cinder (blokktároló) és Nova (compute szolgáltatás), így átfogó tárolási megoldást nyújtva.
 • Támogatás több backendhez:
  • Manila különböző típusú háttérrendszerekkel képes együttműködni, legyen az NAS, GlusterFS, vagy más fájlrendszer technológiák.

Dashboard létrhozás:

 • Hálózat létrehozása
  • Jelentkezz be az OpenStack Dashboard-ra.
  • A bal oldali menüben válaszd ki a Project -> Network -> Networks lehetőséget.
  • Kattints a Create Network gombra.
  • A Create Network ablakban add meg a hálózat nevét (pl. user_network), majd kattints a Next gombra.
  • A Subnet szakaszban add meg az alhálózat nevét (pl. user_subnet), az alhálózat címét (pl. 192.168.10.0/24), majd kattints a Create gombra.
 • Router létrehozása és csatlakoztatása a hálózathoz
  • A bal oldali menüben válaszd ki a Project -> Network -> Routers lehetőséget.
  • Kattints a Create Router gombra.
  • Az Create Router ablakban add meg a router nevét (pl. user_router), majd kattints a Create Router gombra.
  • A létrehozott router mellett kattints a Set Gateway gombra, és válaszd ki az external hálózatot (pl. public), majd kattints a Set Gateway gombra.
  • A létrehozott router mellett kattints a Add Interface gombra, és válaszd ki az alhálózatot (pl. user_subnet), majd kattints az Add Interface gombra.
 • Share Network létrehozása az OpenStack Manila-hoz
  • A bal oldali menüben válaszd ki a Project -> Shares -> Share Networks lehetőséget.
  • Kattints a Create Share Network gombra.
  • Az Create Share Network ablakban add meg a megosztott hálózat nevét (pl. user_share_network), válaszd ki a hálózatot (user_network) és az alhálózatot (user_subnet), majd kattints a Create gombra.

FWaaS

Az FWaaS funkció jelenleg nem elérhető.

Lemez típusok

Lemez típus Sebesség Méret Technológia Javasolt használat
SDS-Nearline + +++ Skálázódó szoftveres tároló Tömeges adattárolás, alacsony kihasználtságú VM lemeze.
SDS-SAS ++ ++ Skálázódó szoftveres tároló Általános célú adattárolás, változó adatok, normál kihasználtságú VM lemeze.
SAN-Nearline + +++ Klasszikus SAN storage Tömeges adattárolás, alacsony kihasználtságú VM lemeze.
SAN-SAS ++ ++ Klasszikus SAN storage Általános célú adattárolás, változó adatok, normál kihasználtságú VM lemeze.
SAN-SSD +++ + Klasszikus SAN storage Gyakran változó adatok, magas kihasználtságú VM lemeze.

Virtuális gép indítása

Az előfeltételek teljesítése után elkészíthető a kívánt virtuális gép. Ehhez válasszuk a bal oldali menüből a „Compute”, azon belül pedig az „Instances” lehetőséget, majd a jobb felső sarokban válasszuk a „Launch Instance” gombot és az alábbi képeken látható módon készítsük el a gépet.

VM elenevezése

Első lépésben válasszunk egy nevet az újonnan létrehozni kívánt virtuális gépnek, majd adjuk ezt meg az "Instance Name" mező értékének.

VM Name

Image választás

A "Next" gombra kattintva, a VM forrásával kapcsolatos beállításokat szükséges elvégezni. A következő ábrán látható módon válasszunk ki a rendelkezésre álló lemezképfájlok közül egyet, valamint állítsuk be a kívánt lemez méretet.

VM Source

Flavor választás

VM Select flavor

Hálózat kiválasztása

Következő lépésként meg kell adni a használni kívánt hálózatot. Ez legyen a példában létrehozott „Internal” hálózat.

VM Select network

Security group társítása

Az ábrán látható módon megadhatjuk, hogy mely Security Group(-ok) vonatkozzon a virtuális gépünkre.

VM Select sec_grp

Publikus kulcs társítása

Az ábrán látható módon a VM létrehozásakor kiválaszthatjuk az előzőleg feltöltött publikus kulcsunkat, vagy feltölthetünk egy teljesen újat is a létrehozás közben.

VM Select pub_key

A „Launch” lehetőséget választva elkezdhetjük a virtuális gép létrehozását. A folyamat elkészültekor az „Instances” fül alatt láthatjuk az eddig létrehozott virtuális gépeinket és azok állapotát.

Létrehozott VM lista

A folyamat elvégzése után elkészült az első virtuális gép, amelynek elérése több féle módon történhet.

 • A virtuális géphez hozzárendelünk egy publikus IP címet, majd a háttérben a neutron 1:1 NAT alkalmazásával ennek megfelelően konfigurálja a virtuális routert, és így távolról is bejelentkezhetünk rá, Linux disztribúció esetén például SSH, Windows esetén RDP szolgáltatás segítségével.
 • A weboldalba ágyazott VNC konzol segítségével vezérelhetjük gépünket, azonban egyes előre gyártott lemezképfájlból készített virtuális gépek nem támogatják csak a kulcsos autentikációt, így sajnos ezeknél a gépeknél ez a módszer nem elérhető.

Floating IP hozzárendelése

Csak smart hálózat esetén elérhető a floating ip.

Flat esetén van IPv4 és IPv6 és nincs NAT, cserébe az IP minden esetben dinamikus, nem fixálható.

SMART esetén lehet létrehozni floating IP-t, de itt nincs IPv6 és saját hálóz definiálása szükséges.


Az előzőekben létrehozott Ubuntu operációs rendszerrel ellátott virtuális gépünk a második lehetőséget nem támogatja, így szükségünk van a gép eléréséhez egy publikus IP címre, amelynek allokálása és géphez rendelése a következőképpen történik.

Első lépésben válasszuk a „Project” alatt található „Network” lehetőséget, majd azon belül a „Floating IPs” menüpontot és kattintsunk a jobb felső sarokban lévő „Allocate IP To Project” gombra. A megjelenő ablakban ki kell választani a kívánt Smart hálózatot, amelyből a publikus IP címet szeretnénk használni (Ez nyilván az a hálózat, amelyiket a router átjárójának is választottunk), majd az „Allocate IP” lehetőséget kell választani.

Floating IP igénylése


A következő ábrán látható a Projekthez allokált IP címek listája, amelyek következő lépésként hozzárendelhetők 1-1 virtuális géphez. Ehhez válasszuk az ábrán látható IP cím mellett található „Associate” lehetőséget, majd válasszuk ki a listából azt a virtuális gépet, amelyiken az IP címet használni szeretnénk.

Rendelkezésre álló IP címek listája


Floating IP géphez rendelése

A sikeres hozzárendelés után a gépünk már rendelkezik publikus IP címmel, amelyen keresztül külső hálózatokból is elérhetjük a gépet, amennyiben ezt a Security Group-ban, vagy a Firewall alatt engedélyezzük.

Kiegészítés Windows gépek elkészítéséhez

MS Windows gépek elkészítésénél fontos, hogy előbb a feltöltött image-ből készítsünk egy volume-ot és annak elkészülte után készítsük felé a VM-et, így a VM build nem fog timeout hibára futni a nagyméretű image konverzió miatt.

gyakorlati példa egy win2022 vm indítására:

 • szükséges egy megfelelő qcow, vagy vmdk file

aria2c https://s3.bigstack.co/downloads/cloud-image/win2022en-standard-minimal.vmdk

 • vmdk esetén szükség lehet egy konverzióra apt install qemu-utils

qemu-img convert -p -f vmdk -O qcow2 win2022en-standard-minimal.vmdk win2022en-standard-minimal.qcow2

 • fel kell tölteni az imaget:

openstack image create win2022en-standard-minimal--disk-format=qcow2 --progress --private --file /mnt/big/openstackimage/win2022en-standard-minimal.qcow2

 • létrehozni belőle a volumeot (itt ez hosszabb ideig eltarthat a volume méretétől függően):

openstack volume create --size 60 --availability-zone Zone1 --image win2022en-standard-minimal window22standardminimal

 • amin a volumet available státuszra vált:

openstack volume list | grep window22standardminimal

indíthatunk belőle vmet: openstack server create --flavor mem1.xlarge --network Flat1 --volume window22standardminimal --availability-zone Zone1 [handle]win22stdmin

 • ezek után a c4e web konzolon a telepítés befejezése / Rendszergazda jelszó megadása szükséges.

Meglévő VM-ek költöztetése C4E rendszerbe

Amennyiben más szolgáltatásból költöztetnénk VM-et a C4E -be akkor fizikai gép esetén a boot diskről egy volume fájlt kell létrehozni, ideális esetben QCOW2 formátumban, így csökkenthető a C4E-be feltöltés utáni konverzió. Fontos, hogy érdemes minden esetben a nagyobb méretű image-ek, feltöltésénél az Openstack API-t használni. Lásd API szekció. A C4E és az Openstack API lehetőséget biztosít más image típusok konverziójára, itt érdemes a megnövekedett konverziós idővel számolni.

Virtuális gépek kezelése

Snapshot létrehozása/indítás snapshotból

További lehetőség a létrehozott virtuális géppel kapcsolatban, hogy bármikor készíthetünk róla egy úgynevezett pillanatképet, amelyből később létrehozhatunk egy másik virtuális gépet, folytatva ott a munkát, ahol a pillanatkép készült, a régi gépet pedig leállíthatjuk, vagy törölhetjük. Ehhez a már ismert „Compute” menüpont alatt válasszuk a „Volume” lehetőséget. A kilistázott Volume-ok között válasszuk ki a megfelelőt, majd az „Actions” szekcióban található legördülő menüből válasszuk a „Create Snapshot” lehetőséget. Az ábrán látható módon adjunk neki egy nevet, majd készítsük el a pillanatképet.

Snapshot létrehozás


Az elkészült pillanatképből készítsünk egy újabb virtuális gépet, a már ismert módon, azzal a különbséggel, hogy a gépet ezúttal ne image-ből, hanem snapshot-ból indítsuk.

Snapshot létrehozás

"Extrém" diszkigény kielégítése

Előfordul, hogy valamilyen projekthez nagyobb (TB-os nagyságrendű) területre van szükség, mint amit a kvóta megenged. Habár a kvóta növelésével könnyen orvosolhatnánk egyes felhasználók helyigényét, ezt sajnos nem áll módunkban megtenni, ugyanis azzal felborulna a kiosztott erőforrások közötti egyensúly (nem lenne terület, ahonnan bootoljanak az új gépek, a CPU/RAM pedig kihasználatlan maradna) valamint bizonyos szolgáltatások (jellemzően az adatbázis-szerverek) számára nem előnyös a CEPH alapú háttértár.

A fenti probléma megoldására lehetőséget teremtettünk a Storage szolgáltatásunkban résztvevő egyik Eternus tárolóeszköz integrálására a C4E alá. Ez azt jelenti, hogy a C4E rendszerében konfigurálásra került egy "iSCSI1" és "iSCSI2" nevű hálózat, melynek használatával közvetlen Layer2 kapcsolattal éri el az Eternus egységet a felhasználó virtuális számítógépe, szemben a többi tárolónkkal, amihez a publikus hálózaton keresztül (route-olva) lehet hozzáférni.

FONTOS! Az "iSCSI1" és "iSCSI2" hálózat NEM nyújt publikus elérést, azon keresztül csak az iSCSI targetek elérése lehetséges!


FONTOS! A fenti tároló nem önkiszolgáló! A használathoz előbb területigénylést kell benyújtani, ahol be kell jelölni a "A terület(ek)re a C4E szolgáltatás keretében használt virtuális gépe(i)mről kívánok csatlakozni!" opciót a második oldalon, majd a pozitív elbírálás után a megadott paraméterekkel lehet csatlakozni a tárolóhoz!


Csatlakozás Linux alapú operációs rendszer alól

Óvintézkedés!

Sajnos az iSCSI jelenléte boot időben előfordul, hogy a virtuális gépet megállítja a boot során. Ez alapból nem lenne probléma, viszont a sablon image-ek alapértelmezetten egy read only konzolra küldik az emergency shell kimenetét, amin nem lehet módosításokat végezni.

FONTOS! Az esetleges konfigurációs hibákból adódó hibás virtuális gépek javításában NEM tudunk segíteni, az esetleges adatvesztésért felelősséget nem vállalunk!

A fentiekből kifolyólag célszerű átállítani az extlinux rendszerbetöltőt az iSCSI-t használó gépeken az alábbiak szerint:

 • Az eredeti állomány:
debian@iscsiteszt-5:~$ cat /extlinux.conf
default linux
timeout 1
label linux
kernel boot/vmlinuz-3.16.0-4-amd64
append initrd=boot/initrd.img-3.16.0-4-amd64 root=/dev/vda1 console=tty0 console=ttyS0,115200 ro quiet
 • Átírás után (az utolsó sor végén helyet cserél a két console paraméter, és a tty0-ból tty1 lesz):
debian@iscsiteszt-5:~$ cat /extlinux.conf
default linux
timeout 1
label linux
kernel boot/vmlinuz-3.16.0-4-amd64
append initrd=boot/initrd.img-3.16.0-4-amd64 root=/dev/vda1 console=ttyS0,115200 console=tty1 ro quiet

Ezen módosítás azonban több ismert hátránnyal jár:

 • Nem lesz elérhető a boot során keletkező read-only konzolkimenet (bootidőben persze látszik a VNC konzolon)
 • Firefox és Chrome újabb verziói alatt problémák lehetnek a VNC konzol elérésével/válaszidejével (ez sajnos egy fejlesztők által ismert, de még nem javított hiba)
Előkészületek
 • Konfigurálni kell az interfészeket

Ez az Debian base image-nél alapból konfigurálva van az alábbi módon:

root@iscsiteszt:/home/debian# cat /etc/network/interfaces 
# This file describes the network interfaces available on your system 
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).  
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback  

# The normal eth0 
 auto eth0 
 iface eth0 inet dhcp  
 
# Maybe the VM has 2 NICs? 
 allow-hotplug eth1 
 iface eth1 inet dhcp  

# Maybe the VM has 3 NICs? 
 allow-hotplug eth2 
 iface eth2 inet dhcp

Ennek hatására az eth1 és eth2 interfész címei:

root@iscsiteszt:/home/debian# ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
  link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
  inet 127.0.0.1/8 scope host lo
    valid_lft forever preferred_lft forever
  inet6 ::1/128 scope host
    valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
  link/ether fa:16:3e:f0:84:6d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
  inet 193.224.22.182/24 brd 193.224.22.255 scope global eth0
    valid_lft forever preferred_lft forever
  inet6 fe80::f816:3eff:fef0:846d/64 scope link
    valid_lft forever preferred_lft forever
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
  link/ether fa:16:3e:17:05:1e brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
  inet 192.168.168.53/23 brd 192.168.169.255 scope global eth1
    valid_lft forever preferred_lft forever
  inet6 fe80::f816:3eff:fe17:51e/64 scope link
    valid_lft forever preferred_lft forever
4: eth2: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
  link/ether fa:16:3e:f1:ba:0a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
  inet 192.168.170.51/23 brd 192.168.171.255 scope global eth2
    valid_lft forever preferred_lft forever
  inet6 fe80::f816:3eff:fef1:ba0a/64 scope link
    valid_lft forever preferred_lft forever

FONTOS! Ezen interfészek akár statikus címhasználatra is konfigurálhatók, de a C4E biztonsági megoldásai miatt kizárólag a C4E felületén megjelenő IP címek esetén lesz képes csomagot forgalmazni a virtuális gép a tároló felé!

 • Csomagtelepítés (Debian alapú rendszeren)
apt-get install open-iscsi multipath-tools
 • Multipath konfigurálása (Debian alatt létre kell hozni a fájlt)
root@iscsiteszt:/home/debian# cat /etc/multipath.conf
devices {
    device {
        vendor         "FUJITSU"
        product         "ETERNUS_DXL"
        prio          alua
        path_grouping_policy  group_by_prio
        no_path_retry      queue
        failback        immediate
    }
}
 • Multipath daemon újraindítása
root@iscsiteszt:/home/debian# service multipath-tools restart
 • iSCSI Initiator name konfigurálása (ezt meg kellett adni az igényléskor... természetesen most lehet módosítani az állományt, később viszont fontos az ott olvasható figyelmeztetés)
root@iscsiteszt:/home/debian# cat /etc/iscsi/initiatorname.iscsi
## DO NOT EDIT OR REMOVE THIS FILE!
## If you remove this file, the iSCSI daemon will not start.
## If you change the InitiatorName, existing access control lists
## may reject this initiator. The InitiatorName must be unique
## for each iSCSI initiator. Do NOT duplicate iSCSI InitiatorNames.
InitiatorName=iqn.2017-03.hu.niif.test:c4e
 • iSCSI daemon újraindítása
root@iscsiteszt:/home/debian# service open-iscsi restart


Targetek konfigurálása
The easy way

Egy letölthető bash szkript, ami megcsinál mindent: iscsi-site-admin-c4e.sh

The hard way

A következő lépés az iSCSI targetekhez történő csatlakozás. (A leírásban az username és password paraméterek a felhasználót (initiatort, azaz a virtuális gépet) azonosító egyedi paraméterek, míg az username_in és password_in a Mutual CHAP (bidirectional) azonosításhoz használható (target-et, azaz magát az Eternus tárolót azonosító) paraméterek. (Az username_in, azaz a <target CHAP felhasználó> tipikusan "eternus"...)

Az alábbi parancsköteg jelszavait kell megfelelően lecserélni, majd a konzolra bemásolva csatlakozni a tárolóhoz:

--- Target 001 ---

iscsiadm -m node -p 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -o new
iscsiadm -m node -p 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.username -v <initiator CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.password -v <initiator CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -p 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.username_in -v <target CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.password_in -v <target CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 -l

iscsiadm -m node -P 192.168.168.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca0-host1 --op update -n node.startup -v automatic

--- Target 011 ---

iscsiadm -m node -p 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -o new
iscsiadm -m node -p 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.username -v <initiator CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.password -v <initiator CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -p 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.username_in -v <target CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.password_in -v <target CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 -l

iscsiadm -m node -P 192.168.170.1 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm0-ca1-host1 --op update -n node.startup -v automatic

--- Target 101 ---

iscsiadm -m node -p 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -o new
iscsiadm -m node -p 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.username -v <initiator CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.password -v <initiator CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -p 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.username_in -v <target CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -o update -n node.session.auth.password_in -v <target CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -P 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 -l

iscsiadm -m node -P 192.168.168.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca0-host1 --op update -n node.startup -v automatic

--- Target 111 ---

iscsiadm -m node -p 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -o new
iscsiadm -m node -p 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.username -v <initiator CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.password -v <initiator CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -p 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.username_in -v <target CHAP felhasználó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -o update -n node.session.auth.password_in -v <target CHAP jelszó>
iscsiadm -m node -P 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -l

iscsiadm -m node -P 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 --op update -n node.startup -v automatic

Az egyes csoportok beillesztése után (konkrétan a csoportok utolsó előtti parancsa miatt) minden targetre be kell jelentkezzen, és az alábbihoz hasonló üzeneteknek kell megjelenni:

root@iscsiteszt-5:/home/debian# iscsiadm -m node -P 192.168.170.2 -T iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1 -l
Logging in to [iface: default, target: iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1, portal: 192.168.170.2,3260] (multiple)
Login to [iface: default, target: iqn.2000-01.hu.niif.c4e:eternus7:cm1-ca1-host1, portal: 192.168.170.2,3260] successful.

Miután mind a négy targetre sikerült a bejelentkezés, már csak a multipath ellenőrzése van hátra, ahol a lentihez hasonló kimenetnek kell megjelenjen:

root@iscsiteszt-5:/home/debian# multipath -ll
3600000e00d280000002825d2001a0000 dm-0 FUJITSU,ETERNUS_DXL
size=200G features='1 queue_if_no_path' hwhandler='0' wp=rw
|-+- policy='service-time 0' prio=50 status=active
| |- 3:0:0:0 sdd 8:48 active ready running
| `- 5:0:0:0 sdb 8:16 active ready running
`-+- policy='service-time 0' prio=10 status=enabled
 |- 2:0:0:0 sda 8:0  active ready running
 `- 4:0:0:0 sdc 8:32 active ready running

Itt jól látszik, hogy mind a négy útvonal ép, és az első kettő az aktív, a másik kettő pedig bármikor rendelkezésre áll. Amennyiben a path-ok nem jelennének meg, az alábbi parancs segítségével újratölthető a devmap:

multipath -r
Szépészeti beavatkozások

Az iSCSI un. WWID-ket használ (ami a multipath -ll kimenetében jól látszik) az egyes területek azonosítására, ami sajnos olvashatatlan, és körülményes tud lenni. Az egyszerűbb megnevezések érdekében lehetőség van a korábban szerkesztett multipath.conf állomány bővítésére az alábbi módon (a teljes állomány látható, a fent található Eternus releváns konfigurációval együtt):

root@iscsiteszt-5:/home/debian# cat /etc/multipath.conf
devices {
    device {
        vendor         "FUJITSU"
        product         "ETERNUS_DXL"
        prio          alua
        path_grouping_policy  group_by_prio
        no_path_retry      queue
        failback        immediate
    }
}
multipaths {
    multipath {
        wwid 3600000e00d280000002825d2001a0000
        alias terulet1
    }
    multipath {
        wwid 3600000e00d280000002825d2001b0000
        alias terulet2
    }
}

Ha kész az átnevezés (és persze nincsenek a területek csatolva sehol), újra kell olvastatni a devmapot (esetleg újra kell indítani a szervert):

multipath -r
root@iscsiteszt-5:/home/debian# multipath -r
Mar 23 11:13:37 | 3600000e00d280000002825d2001a0000: rename 3600000e00d280000002825d2001a0000 to terulet1 
rename: terulet1 (3600000e00d280000002825d2001a0000) undef FUJITSU,ETERNUS_DXL
size=200G features='1 queue_if_no_path' hwhandler='0' wp=undef
|-+- policy='service-time 0' prio=50 status=undef
| |- 3:0:0:0 sdd 8:48 active ready running
| `- 5:0:0:0 sdb 8:16 active ready running
`-+- policy='service-time 0' prio=10 status=undef
 |- 4:0:0:0 sdc 8:32 active ready running
 `- 6:0:0:0 sda 8:0  active ready running
Mar 23 11:13:37 | 3600000e00d280000002825d2001b0000: rename 3600000e00d280000002825d2001b0000 to terulet2
rename: terulet2 (3600000e00d280000002825d2001b0000) undef FUJITSU,ETERNUS_DXL
size=200G features='1 queue_if_no_path' hwhandler='0' wp=undef
|-+- policy='service-time 0' prio=50 status=undef
| |- 4:0:0:1 sdg 8:96 active ready running
| `- 6:0:0:1 sdf 8:80 active ready running
`-+- policy='service-time 0' prio=10 status=undef
 |- 3:0:0:1 sdh 8:112 active ready running
 `- 5:0:0:1 sde 8:64 active ready running

Csatlakozás Windows alapú operációs rendszer alól (hamarosan)

Előkészületek

A gépet természetesen hozzá kell adni a megfelelő "Eternus7 - iSCSI1" és "Eternus7 - iSCSI2" hálózatokhoz.

Sajnos a Windows Multipath rendszere nem képes korrektül kezelni az Eternus tárolókat, ezért első lépésként fel kell telepíteni a Fujitsu Eternus MultiPath Drivert (EMPD) A cikk írásakor ez a V2.0L23-as (2016/12/21) verziója, amit az alábbi módon lehet letölteni:

 1. http://www.fujitsu.com/fts/support/
 2. táblázatban katt: Storage
 3. "Ask Fujitsu! We are here to help" ablakban a "Please select the product group"-nál "ETERNUS DX" kiválasztása
 4. "Please select the product family"-nél "ETERNUS DX200 S3" kiválasztása
 5. A megjelenő oldalon a megfelelő Windows verzió kiválasztása
 6. Driver fül alatt "Device Driver"-t nyissuk ki egy kattintással
 7. legfrissebb elérhető driver ("EMPD - Multipath Driver for Windows ...") letöltése "Direct download"-ra kattintással
  • ("I have read and agree to the terms and conditions." checkbox bepipálásával elfogadva a felhasználási feltételeket)
 8. Az állomány egy exe, ami kicsomagol egy mappát, amiben lesz egy iso állomány.
 9. Az iso-t csatolva az English/setup.exe lesz az, amit fel kell telepíteni a többutas tároló megfelelő működéséhez.
Initiator konfigurálása
 1. A "Felügyeleti eszközök" közül az "iSCSI-kezdeményező" / "iSCSI-Initiator" -t kell választani
 2. Igennel kell válaszolni, hogy automatikusan elinduljon az iSCSI a továbbiakban
 3. A megnyitott ablakban a "Konfiguráció" fül alatt a "Kezdeményező neve:" részhez be kell állítani az IQN-t, amit a storage igénylésekor megadtunk (ehhez az alatta lévő módosítás gombra kell kattintani)

Virtuális gépek migrálása Régiók között

A migráláshoz CLI elérés, és elegendő tárhely szükséges! A jobb teljesítmény érdekében a migrálást végző gép akár a felhőben is futtatható, így nem limitál az otthoni sávszélesség.

 1. A virtuális gépről először snapshot-ot kell készíteni
 2. Az elkészült snapshot-ból újra létre kell hozni egy volume-ot (virtuális gép nélkül)
 3. A létrejött új volume-nál megjenik egy opció: Upload to Image (ez a diszk méretétől hosszú ideig is eltarthat!)
 4. A létrejött image innentől letölthető a CLI-n keresztül:
   glance image-download --file $FILENAME $UUID
 5. A letöltött file-t például így kell feltölteni:
  openstack image create --min-disk 5 --disk-format raw --container-format bare --file /tmp/valami.raw --property murano_image_info='{"title": "Migralt virtualis gep", "type": "linux"}' NewVM 

Virtuális volume-ok le és felcsatolása másik gépre (javítás karbantartás stb...)

Előfordulhat hogy a VM-ek root volume-ja korruptálódott valamiért és javítani kellene. Az egyik legegyszerűbb megoldás ha felcsatoljuk máshová és ott futtatunk javító programot (chkdsk, fsck stb...)

1. Első lépésben a problémás gépet le kell állítani

Instance-select.jpg

2. Az C4E felületén kiválasztjuk a gépet az compute menüpont / instances közül, majd rákattintva az overview lap alján láthajuk a rá csatolt köteteket, itt kiválasztjuk a problémás kötet-et, ha gyorsprovisioning volt akkor egy random ID-t látunk név helyett ezt érdemes a vágolapra másolni majd.

2-select-volume.png

3. Ha a kötetre kattintottunk akkor megjelenik a jobb felső sarokban egy Edit Volume menüpont és mellette egy legördülő nyíl, ebből a legördülő listából kell kiválasztani a Manage Attachements pontot.

3-manage attachementsv2.png

4. Ahogy rákattintottunk látjuk, hogy kire van csatolva (ha van) itt kell detach-ot nyomni, a megerősítés után hamarosan available re vált a kötet státusza

4 detach panel.png

5. Ha nem vitt át a rendszer akkor a bal oldali menüben a Volumes/Volumes pont alatt vannak felsorolva a projekt kötetei, innen ki kell választani az előbb lecsatoltat (szűrhető ID-re a lista a filter résznél) ha megvan ismét rákattintunk és jobb felül a legördülőből kiválasztjuk a Manage Attachements-et.

5 - manage-attach.png

6. Kiválasztjuk a listából, hogy melyik instance-ra szeretnénk csatolni és kattintunk az Attach Volume -ra.

6-attach volume to instance.png

7. Rövid időn belül megjelenik az oprendszerben a VM-en belül a disk és neki lehet állni a javítási feladatoknak.

7-csatolt.png

A visszacsatolás ellenkező sorrendben történik, majd el kell indítani az eredetileg hibás instance-ot.

C4E (Openstack) Publikus API

FONTOS! Az API külvilági elérését csomagszűrő tűzfal védi, és kizárólag az általunk ismert magyarországi IP(v4/v6) címekről érhető el. Akkor, ha timeout hiba merülne fel, a cloud@niif.hu címen kell jelezni az elérés igényét, és a kérdéses IP címet. Amennyiben az IP valóban hazai cím, és még nem szerepel a tűzfalban, rövid távon permanensen az egész alhálózat számára elérhetővé tesszük az API-t.

FONTOS! Minden itt leírt dokumentáció a C4E openstack jelenlegi (Rocky) verziójához készült!


Kezdő lépések: jelszó szerzése

Kialakításra került a C4E publikus API elérése. Ahhoz, hogy a felhasználók ezt igénybe tudják venni, az alábbiak szükségesek:

Kezdő lépések: környezet kialakítása (Debian/Ubuntu)

Első körben hozzá kell adni a repository-t az apt konfigurációjához, frissíteni a csomaglistát, majd telepíteni a szükséges csomagokat:

Ubuntu 18.04 (ajánlott)

add-apt-repository cloud-archive:rocky
apt-get update
apt-get install python-openstackclient

Debian Buster:

curl http://osbpo.debian.net/osbpo/dists/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
echo "deb http://osbpo.debian.net/osbpo buster-rocky-backports main" >>/etc/apt/sources.list.d/openstack.list
echo "deb http://osbpo.debian.net/osbpo buster-rocky-backports-nochange main" >>/etc/apt/sources.list.d/openstack.list
apt-get update
apt-get install python-openstackclient

Telepítés SNAP-ből:

sudo snap install openstackclients --classic

Második körben be kell szerezni a szükséges openrc file-t az api eléréséhez:

 • Be kell jelentkezni a C4E-be (IdP-n keresztül természetesen)
 • Ki kell választani az elérni kívánt projektet, ha több lenne (az rc file-ok projektfüggők!)
 • Az Access & Security -> API Access oldalon a Download OpenStack RC File v3 opciót választani
 • Az rc file-t a kezelő gépre juttatni (ha nem ott lenne)
 • Fel kell venni az rc file-ba az alábbi sort: export OS_VOLUME_API_VERSION=3
 • Az rc file-ban specifikálni kell a régiót, pl.: export OS_REGION_NAME="RegionTwo" (vagy RegionOne)

A harmadik lépés, hogy betöltjük az rc file-t, majd a jelszó beírása után elérhetővé válik a C4E API

debian@apitest:~$ source cloudadmin_v3.rc
Please enter your OpenStack Password:

debian@apitest:~$ openstack server list
+--------------------------------------+-----------------+--------+----------------------------------------------------------------------------------+
| ID                  | Name      | Status | Networks                                     |
+--------------------------------------+-----------------+--------+----------------------------------------------------------------------------------+
| 3ac59936-cdae-4822-9855-60fabeff135f | apitest     | ACTIVE | Flat1=2001:738:0:519:f816:3eff:fedd:d5e8, 193.224.22.225             ||
+--------------------------------------+-----------------+--------+----------------------------------------------------------------------------------+
debian@apitest:~$

API használata

Az API használatával kapcsolatban a mindenkori Openstack dokumentáció a mérvadó: https://developer.openstack.org/api-guide/quick-start/api-quick-start.html#

Ugyanezen oldalról egy (hálózat/ssh kulcs nélküli!) instance elindításának kezdő lépései: https://developer.openstack.org/api-guide/quick-start/api-quick-start.html#launch-an-instance

Az openstack parancs elérhető funkciói (ebből természetesen van, ami a felhasználó számára nem, illetve olyan is, ami nincs implementálva!):

Részlet az openstack --help kiementéből:

Commands:
 access token create Create access token command
 aggregate add host Add host to aggregate
 aggregate create Create a new aggregate
 aggregate delete Delete an existing aggregate
 aggregate list List all aggregates
 aggregate remove host Remove host from aggregate
 aggregate set Set aggregate properties
 aggregate show Show a specific aggregate
 backup create Create backup command
 backup delete Delete backup command
 backup list  List backup command
 backup restore Restore backup command
 backup show  Show backup command
 complete    print bash completion command
 compute agent create Create compute agent command
 compute agent delete Delete compute agent command
 compute agent list List compute agent command
 compute agent set Set compute agent command
 compute service list List service command
 compute service set Set service command
 console log show Show console-log command
 console url show Show console-url command
 consumer create Create consumer command
 consumer delete Delete consumer command
 consumer list List consumer command
 consumer set  Set consumer command
 consumer show Show consumer command
 container list List containers
 container show Show container information
 credential create Create credential command
 credential delete Delete credential command
 credential list List credential command
 credential set Set credential command
 credential show Show credential command
 domain create Create domain command
 domain delete Delete domain command
 domain list  List domain command
 domain set   Set domain command
 domain show  Show domain command
 endpoint create Create endpoint command
 endpoint delete Delete endpoint command
 endpoint list List endpoint command
 endpoint set  Set endpoint command
 endpoint show Show endpoint command
 extension list List extension command
 flavor create Create flavor command
 flavor delete Delete flavor command
 flavor list  List flavor command
 flavor show  Show flavor command
 group add user Add user to group
 group contains user Checks that user is in a specific group
 group create  Create group command
 group delete  Delete group command
 group list   List groups
 group remove user Remove user to group
 group set   Set group command
 group show   Show group command
 help      print detailed help for another command
 host list   List host command
 host show   Show host command
 hypervisor list List hypervisor command
 hypervisor show Show hypervisor command
 identity provider create Create identity_provider command
 identity provider delete Delete identity provider
 identity provider list List identity providers
 identity provider set Set identity provider
 identity provider show Show identity provider
 image create  Create/upload an image
 image delete  Delete an image
 image list   List available images
 image save   Save an image locally
 image set   Change image properties
 image show   Show image details
 ip fixed add  Add fixed-ip command
 ip fixed remove Remove fixed-ip command
 ip floating add Add floating-ip command
 ip floating create Create floating-ip command
 ip floating delete Delete floating-ip command
 ip floating list List floating-ip command
 ip floating pool list List floating-ip-pool command
 ip floating remove Remove floating-ip command
 keypair create Create keypair command
 keypair delete Delete keypair command
 keypair list  List keypair command
 keypair show  Show keypair command
 limits show  Show compute and volume limits
 module list  List module versions
 object list  List objects
 object show  Show object information
 policy create Create policy command
 policy delete Delete policy command
 policy list  List policy command
 policy set   Set policy command
 policy show  Show policy command
 project create Create new project
 project delete Delete project
 project list  List projects
 project set  Set project properties
 project show  Show project command
 project usage list List resource usage per project.
 quota set   Set quotas for project or class
 quota show   Show quotas for project or class
 request token authorize Authorize request token command
 request token create Create request token command
 role add    Adds a role to a user or group on a domain or project
 role assignment list Lists role assignments according to the given filters
 role create  Create new role
 role delete  Delete existing role
 role list   List roles
 role remove  Remove role command
 role set    Set role command
 role show   Show single role
 security group create Create a new security group
 security group delete Delete a security group
 security group list List all security groups
 security group rule create Create a new security group rule
 security group rule delete Delete a security group rule
 security group rule list List all security group rules
 security group set Set security group properties
 security group show Show a specific security group
 server add security group Add security group to server
 server add volume Add volume to server
 server create Create a new server
 server delete Delete server command
 server image create Create a new disk image from a running server
 server list  List servers
 server lock  Lock server
 server migrate Migrate server to different host
 server pause  Pause server
 server reboot Perform a hard or soft server reboot
 server rebuild Rebuild server
 server remove security group Remove security group from server
 server remove volume Remove volume from server
 server rescue Put server in rescue mode
 server resize Convert server to a new flavor
 server resume Resume server
 server set   Set server properties
 server show  Show server details
 server ssh   Ssh to server
 server suspend Suspend server
 server unlock Unlock server
 server unpause Unpause server
 server unrescue Restore server from rescue mode
 server unset  Unset server properties
 service create Create new service
 service delete Delete service
 service list  List services
 service set  Set service properties
 service show  Show service details
 snapshot create Create snapshot command
 snapshot delete Delete snapshot command
 snapshot list List snapshot command
 snapshot set  Set snapshot command
 snapshot show Show snapshot command
 token issue  Issue token command
 user create  Create new user
 user delete  Delete user
 user list   List users
 user set    Set user properties
 user show   Show user details
 volume create Create new volume
 volume delete Delete volume
 volume list  List volumes
 volume set   Set volume properties
 volume show  Show specific volume
 volume type create Create new volume type
 volume type delete Delete volume type
 volume type list List volume types
 volume type set Set volume type property
 volume type unset Unset volume type property
 volume unset  Unset volume properties

Az egyes parancsok részletes leírását így lehet elérni:

debian@apitest:~$ openstack help server list
usage: openstack server list [-h] [-f {csv,table}] [-c COLUMN]
               [--max-width <integer>]
               [--quote {all,minimal,none,nonnumeric}]
               [--reservation-id <reservation-id>]
               [--ip <ip-address-regex>]
               [--ip6 <ip-address-regex>] [--name <name>]
               [--status <status>] [--flavor <flavor>]
               [--image <image>] [--host <hostname>]
               [--instance-name <server-name>] [--all-projects]
               [--long]

List servers

optional arguments:
 -h, --help      show this help message and exit
 --reservation-id <reservation-id>
            Only return instances that match the reservation
 --ip <ip-address-regex>
            Regular expression to match IP addresses
 --ip6 <ip-address-regex>
            Regular expression to match IPv6 addresses
 --name <name>     Regular expression to match names
 --status <status>   Search by server status
 --flavor <flavor>   Search by flavor ID
 --image <image>    Search by image ID
 --host <hostname>   Search by hostname
 --instance-name <server-name>
            Regular expression to match instance name (admin only)
 --all-projects    Include all projects (admin only)
 --long        List additional fields in output

output formatters:
 output formatter options

 -f {csv,table}, --format {csv,table}
            the output format, defaults to table
 -c COLUMN, --column COLUMN
            specify the column(s) to include, can be repeated

table formatter:
 --max-width <integer>
            Maximum display width, 0 to disable

CSV Formatter:
 --quote {all,minimal,none,nonnumeric}
            when to include quotes, defaults to nonnumeric

debian@apitest:~$

Amennyiben valamilyen problémába merül fel, célszerű a parancsot -v (-vv -vvv) kapcsolóval futtatni, és egy esetleges hibabejelentésnél a kimenetet csatolni.

FAQ

Nem sikerült az image létrehozása a webfelületen

Valószínűleg bejelölted a "Public" lehetőséget, amelyhez a felhasználóknak nincs jogosultságuk. Erre csak admin jogosultságú felhasználó képes.

Nem tudom, hogy mi az azonosító és jelszó a példányosított image-emhez.

Mert nem kötötted hozzá a publikus kulcsodat, amit előzőleg feltöltöttél az access & security key pairs fül alatt. Az SSH kulcsos azonosítással történik. A felhasználói nevek a Flavors táblázatban vannak feltüntetve.

Nem tudok belépni a gépre távolról

Az alapértelmezett tűzfalszabályok nem engedélyezik a kívülről jövő kapcsolatokat. Konfigurációjuk leírása a Security group-ok szakaszban található.

Nem sikerült a csatlakozás a konzolra

A hibaüzenet: Failed to connect to server (code: 1006). Ilyenkor az F5 gomb megnyomása segít.

Nem tudok a létrehozott VM konzolján gépelni

Ahhoz, hogy gépelni tudjunk, vagy grafikus felülettel rendelkező operációs rendszer esetén az egérrel dolgozni, a konzol melletti szürke területre kell kattintani és NEM a konzol ablakába.

Baj van a DNS-el, resolv.conf-fal, stb.

A C4E networking stackje több irányból konfigurálja egy-egy VM DNS beállításait.

DHCP oldali beállítások

Ahhoz, hogy a DHCP ne írja felül minduntalan a resolv.conf egyes sorait a következőt érdemes tenni:

A /etc/dhcp/dhclient.conf állományt értelemszerűen bővíteni kell az alábbi(ak közül szükséges) sorokkal:

supersede domain-name "sajatdomain.hu";
supersede domain-search "sajatdomain.hu";
supersede domain-name-servers 8.8.8.8, 8.8.4.4;

Cloudinit oldali beállítások

Minden C4E virtuális gépen megtalálható egy ún. "Cloudinit" szkriptrendszer, ami az egyes beállításokat (hostnév, diszknövelés, ssh kulcs, stb.) hivatott beállítani. Ahhoz, hogy a Cloudinit ne állítsa át a hostnevet, és a hosts állományt, az alábbi konfiguráció szükséges a /etc/cloud/cloud.cfg állományban:

# This will cause the set+update hostname module to not operate (if true)
preserve_hostname: true

manage_etc_hosts: false


IPv6 címre van szükségem, a felület szerint kapnom kéne, de mégsem

Ennek oka, hogy az adott Security Group nem "engedi be" az SLAAC-hoz szükséges hirdetési információkat. A tűzfal alábbiak szerinti bővítése, és egy virtuális gép reboot megoldja a problémát:

ICMPv6 Enable