„Cloud for Education” változatai közötti eltérés

Innen: KIFÜ Wiki
(Mindenki számára elérhető Image-ek*)
(Mindenki számára elérhető Image-ek*)
27. sor: 27. sor:
 
* Format: QCOW2 – QEMU Emulator
 
* Format: QCOW2 – QEMU Emulator
  
=====Mindenki számára elérhető Image-ek*=====
+
=====Mindenki számára elérhető Image-ek* (Forrás: http://docs.openstack.org/image-guide/obtain-images.html)=====
 
{| class="wikitable" border="1"   
 
{| class="wikitable" border="1"   
 
|-   
 
|-   
64. sor: 64. sor:
  
 
  * Minden Linux alapú image-ből készített virtuális gépnél az alapértelmezett felhasználó jelszó nélkül sudo képes!
 
  * Minden Linux alapú image-ből készített virtuális gépnél az alapértelmezett felhasználó jelszó nélkül sudo képes!
 +
  
 
Természetesen a későbbiekben a lista bővülni fog a népszerű Operációs Rendszerek képfájljaival, köztük a Windows néhány verziójával is!
 
Természetesen a későbbiekben a lista bővülni fog a népszerű Operációs Rendszerek képfájljaival, köztük a Windows néhány verziójával is!

A lap 2016. június 10., 11:51-kori változata

Cloud 4 Education

Ismertető

Igényelhető virtuális erőforrás-csomagok (flavor)

A virtuális gépek létrehozásakor több féle "hardvercsomagból" választhatunk, amelyek az alábbi képen tekinthetők meg.

Flavors

A táblázatban látható root lemezek mérete természetesen a virtuális gép létrehozásakor változtatható.

Felhasználói felület bemutatása

Dashboard áttekintés

Dashboard

Bejelentkezés után a felhasználóhoz tartozó kvóta kihasználtságai láthatjuk, ezen kvóták szabályozása admin felhasználóval tehető meg. A kihasználtságon felül lehetőség van arra, hogy a felhasználó lekérdezze egy adott periódus alatt használt vCPU, Disk és RAM mennyiségét, valamint ezek az információk letölthetők excel táblázat formájában is. A bal oldali menüstruktúra több részből tevődik össze, amelyből a két legfontosabb a „Compute” és a „Network” opció. A „Compute” menüpont alatt találhatók azok a funkciók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy virtuális gépeket tudjunk igénybe venni és az ehhez tartozó adminisztratív teendőinket is itt tudjuk elvégezni. A „Network” menüpont alatt kezelhetjük a virtuális gépeinkhez szükséges hálózatokat. Itt hozhatunk létre virtuális routereket, hálózatokat, valamint itt állíthatunk be terheléselosztókat és definiálhatunk tűzfalszabályokat. A következőkben bemutatásra kerül, hogyan tud egy felhasználó néhány kattintás segítségével egy lemezképfájlt feltölteni, majd a képfájlból virtuális gépet létrehozni, valamint a rendelkezésre álló funkciókat igénybe venni.

Új image feltöltés

A virtuális gép létrehozásához szükség van lemezképfájlra, amelyet egy működő http url-ről könnyedén letölthetünk a „Compute” menüpont alatt található „Images” lehetőség használatával, vagy használhatjuk az előre feltöltött image-eket, amelyeket az admin jogosultságú felhasználók biztosítanak számunkra. Az „images” lehetőséget választva látható a rendelkezésre álló lemezképfájlok listája. A jobb felső sarokban a „Create Image” lehetőséget választva készíthetünk lemezképet. Az alábbi példa egy Ubuntu 14.04 verziójú lemezkép letöltését szemlélteti.

Image készítés

A fenti ábrán látható módon, néhány szükséges információt meg kell adni, ilyenek például:

  • Név
  • Lemezképfájl helye: A letölteni kívánt lemezképfájl internetes elérhetősége
  • Format: QCOW2 – QEMU Emulator
Mindenki számára elérhető Image-ek* (Forrás: http://docs.openstack.org/image-guide/obtain-images.html)
Operációs Rendszer Bejelentkezési név Minimum diszk méret
Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ubuntu 5 GB
Ubuntu 16.04 Xenial ubuntu 5 GB
CentOS 6 centos 8 GB
CentOS 7 centos 8 GB
Debian 8.3 debian 5 GB
CoreOS core 10GB
Fedora 23 fedora 5 GB
* Minden Linux alapú image-ből készített virtuális gépnél az alapértelmezett felhasználó jelszó nélkül sudo képes!


Természetesen a későbbiekben a lista bővülni fog a népszerű Operációs Rendszerek képfájljaival, köztük a Windows néhány verziójával is!

Kulcspár létrehozása/publikus kulcs feltöltése

A „Access & Security” fülre kattintva, hozzáadhatunk saját kulcspárokat, így a neutron szerverek által futtatott metadata szolgáltatás eljuttatja a publikus kulcsunkat a létrehozott virtuális gépre és a privát kulcsunkkal könnyedén tudunk autentikálni a létrehozott gépeken. Ehhez válasszuk a hozzáadás lehetőséget és adjuk meg a publikus kulcsunkat a következő ábrán látható módon.

EGYES CLOUD LEMEZKÉPFÁJLOK KIZÁRÓLAG KULCS HASZNÁLATÁVAL VEHETŐK IGÉNYBE!

Publikus kulcs importálása

Hálózati típusok

Az általunk megépített rendszerben végül két fajta hálózat kapott helyet:

  • Az egyik típus, amit Flat néven kereszteltünk el. Ennek lényege, hogy a létrehozott virtuális gépek egy előre meghatározott publikus IP tartományból DHCP segítségével felvesznek egy címet, majd a csomagok haladásának iránya közvetlenül a compute gépek felé történik, ezzel nem terhelve a network gépeket.
  • A másik hálózati típus, amely az Smart nevet kapta. Ez a hálózati típus nagyban különbözik az előző megoldástól, mivel ennél a típusnál a felhasználóknak lehetőségük van egy, vagy akár több privát hálózat, valamint egy vagy több ezekhez tartozó virtuális router létrehozására. A virtuális router-hez lehetőség van hozzárendelni IP címeket a privát, valamint egy publikus hálózatból is és ennek következtében a virtuális gépek forgalmában egy úgynevezett hálózati címfordítás történik. Ennek előnye az előző megoldással szemben, hogy kevésbé IP cím pazarló a publikus címek tekintetében, valamint a neutron funkciójának köszönhetően képes több network gép között tartalékolt lenni.

Az Flat típusú hálózat felvételére kizárólag admin jogosultságú felhasználónak van lehetősége két féle módon. Az egyik lehetőség, hogy a létrehozott Flat hálózat shared típusú, vagyis megosztott hálózat, ami azt jelenti, hogy a hálózat minden tenant számára látható. A másik lehetőség, hogy a létrehozott hálózatot nem osztjuk meg másik tenanttal, azonban hozzárendeljük egy bizonyos tenant-hoz, ezzel garantálva, hogy egy IP cím tartományt csak egy tenant használ kizárólag.

Az Smart hálózat és egy hozzá tartozó virtuális router felvételét az alábbiakban mutatjuk be.

External (L3) hálózat létrehozása

A „Project” menüpont alatt található „Network” lehetőséget választva láthatók a hálózattal kapcsolatos lehetőségeink. A hálózat létrehozásához első lépésként a „Networks” lehetőséget kell választanunk, ahol láthatók a már korábban létrehozott hálózatok, valamint itt érhetők el a Flat típusú hálózatok is, amennyiben egy admin jogosultságú felhasználó megosztott, vagy a tenant-hoz rendelt egy ilyen típusú hálózatot.

Új hálózat létrehozásához a bal felső sarokban válasszuk a „Create Network” lehetőséget, majd a következő képeken látható módon töltsük ki a szükséges mezőket.

hálózat létrehozása

hálózat létrehozása

A fentebb látható menüben az átjáró IP címét nem kötelező megadni, ilyenkor automatikusan a megadott tartomány első IP címét fogja átjárónak beállítani. Ebben az esetben 192.168.66.1 címet.

hálózat létrehozása

Ha minden szükséges és kötelező mezőt kitöltöttünk, akkor a „create” gombra kattintva a rendszer létrehozza a hálózatot a kívánt paramétereinkkel, amelyet a Networks menüpont alatt megtekinthetünk.

Router létrehozása és Interfészek hozzáadása

A hálózat sikeres elkészítése után szükség van egy virtuális router létrehozására, amelyen keresztül fog a hálózati címfordítás történni. A router létrehozása a következő képeken látható

Router létrehozás


A Virtuális router létrehozásánál az „External Network”, azaz a külső hálózatok listájánál a rendelkezésre álló Smart hálózatok közül van lehetőség választani. Miután ez megtörtént, a router-hez szükség van egy másik interfész hozzáadására is, az előzőleg létrehozott belső hálózatból. Ennek hozzáadásához a „Routers” menüpontot választva, a forgalomirányítók listájából válasszuk ki az előbbiekben létrehozott „Internal_Router”-t, majd az „Interfaces” fülön az „Add Interface” lehetőséget választva, adjunk hozzá egy interfészt a következő ábrán látható módon.

Router létrehozás

Security group-ok

A virtuális gépek eléréséhez szükség van tűzfalszabályok definiálására, amelyre a „Security Groups” fülön van lehetőség. Alapértelmezetten egy „Default” security group jön létre, amelyben az azonos security groupban található gépekről érkező forgalmak vannak engedélyezve. Ha szeretnénk példának okáért engedélyezni az ICMP és SSH kapcsolatokat, akkor a következő ábrán látható módon vegyük fel ezeket a szabályokat az „Add Rule” lehetőséggel.

Szabály létrehozása

Szabály létrehozása

Szabály létrehozása


Természetesen nem kötelező a Default security group-ot módosítani, létrehozható másik szabályrendszer is, és hozzárendelhető akár több csoport is egy virtuális géphez. A szabályok hozzáadásával lehetőség van a gép távoli elérésére a megadott protokollon keresztül.

LBaaS

Az LBaaS funkció jelenleg nem elérhető.

FWaaS

Egy másik hálózati lehetőség a tűzfal alkalmazása. Alapértelmezetten a már bemutatott Security Group felel a virtuális gépek elérhetőségének szabályozásáról, azonban lehetőségünk van egy sokkal részletesebben szabályozható technika alkalmazására is. A tűzfal működéséhez fontos, hogy a Default Security Group-ban engedélyezni kell a ki és bemenő forgalmat bárhonnan, mivel a korlátozásokat és a konkrét szabályokat a tűzfal modulban vehetjük fel.

A tűzfal létrehozásához és konfigurálásához válasszuk a „Network” menüpont alatt található „Firewalls” lehetőséget. Mint ahogy az a menüstruktúrában is látszik, a tűzfal három részből tevődik össze:

  • Firewall Rules
  • Firewall Policies
  • Firewalls

Első lépésként létre kell hoznunk a szabályokat, majd a szabályokat egy csoportba kell foglalni, végül létre kell hozni egy tűzfalat, majd hozzárendelni a szabálycsoporthoz és a virtuális router-hez. Szabályok létrehozásához válasszuk a „Firewall Rules” lehetőséget, majd az alábbi ábrán látható módon hozzunk létre egy minden befelé jövő forgalmat tiltó szabályt egy előre létrehozott virtuális gépre nézve, amely példánkban a 192.168.66.14 címet kapta.

Szabály létrehozása


A szabály létrehozása után szükség van egy csoportrendszerre, amely a szabályokat fogja tartalmazni. Ehhez válasszuk a „Firewall Policies” lehetőséget, majd az alábbi ábrákon látható módon hozzuk létre a csoportot és adjuk hozzá az előbb létrehozott mindent tiltó szabályt. Szabályrendszer létrehozása

Szabály hozzárendelés


A szabályok érvényre juttatásához szükség van egy tűzfal létrehozására, amelyhez hozzárendeljük a szabályrendszerünket és a virtuális átjárónkat. Ezt az alábbi módon hozzuk létre. Tűzfal létrehozása

Router hozzárendelés tűzfalhoz


Ezzel elértük, hogy minden bejövő forgalmat eldobjon a tűzfalunk. Ha engedélyezni szeretnénk egy befelé irányuló kapcsolatot, példánkban az SSH protokollt, akkor első lépésben a már megismert módon hozzunk létre egy szabályt, de ezúttal engedélyezőt. További szabály létrehozása


A szabály létrehozása után hozzá kell adni a létező szabályrendszerhez. A szabályok értelmezése lineáris, tehát minél később található meg a listában egy adott szabály, a csomag annál később jut el odáig. Abban az esetben, ha a lista bármely szabálya illeszkedik az adott csomagra, az adott szabály függvényében a csomag eldobásra, vagy átengedésre kerül. Ennek értelmében a következő ábrán látható módon szúrjuk be a szabályrendszerbe a létrehozott szabályt. Szabály beszúrása

Virtuális gép indítása

Az előfeltételek teljesítése után elkészíthető a kívánt virtuális gép. Ehhez válasszuk a bal oldali menüből a „Compute”, azon belül pedig az „Instances” lehetőséget, majd a bal felső sarokban válasszuk a „Launch Instance” gombot és az alábbi képeken látható módon készítsük el a gépet.

VM indítása

Kulcspár és security group társítása

A következő ábrán látható módon a VM létrehozásakor kiválaszthatjuk az előzőleg feltöltött publikus kulcsunkat, vagy feltölthetünk egy teljesen újat is a létrehozás közben, valamint megadhatjuk, hogy melyik Security Group vonatkozzon a virtuális gépünkre.

SecurityGroup kiválasztása

Hálózat kiválasztása

Következő lépésként meg kell adni a használni kívánt hálózatot. Ez legyen a példában létrehozott „Internal” hálózat.

Hálózat kiválasztása


A „Launch” lehetőséget választva elkezdhetjük a virtuális gép létrehozását. A folyamat elkészültekor az „Instances” fül alatt láthatjuk az eddig létrehozott virtuális gépeinket és azok állapotát.


Létrehozott VM lista

A folyamat elvégzése után elkészült az első virtuális gép, amelynek elérése több féle módon történhet.

  • A virtuális géphez hozzárendelünk egy publikus IP címet, majd a virtuális router segítségével 1:1 NAT alkalmazásával távolról is bejelentkezhetünk rá, Linux disztribúció esetén például SSH, Windows esetén RDP szolgáltatás segítségével.
  • A weboldalba ágyazott VNC konzol segítségével vezérelhetjük gépünket, azonban egyes előre gyártott lemezképfájlból készített virtuális gépek nem támogatják csak a kulcsos autentikációt, így sajnos ezeknél a gépeknél ez a módszer nem elérhető.
Floating IP hozzárendelése

Az előzőekben létrehozott Ubuntu operációs rendszerrel ellátott virtuális gépünk a második lehetőséget nem támogatja, így szükségünk van a gép eléréséhez egy publikus IP címre, amelynek allokálása és géphez rendelése a következőképpen történik.

Első lépésben válasszuk a „Compute” alatt található „Access & Security” lehetőséget, majd azon belül a „Floating IPs” menüpontot és kattintsunk a jobb felső sarokban lévő „Allocate IP To Project” gombra. A megjelenő ablakban ki kell választani a kívánt Smart hálózatot, amelyből a publikus IP címet szeretnénk használni (Ez nyilván az a hálózat, amelyiket a router átjárójának is választottunk), majd az „Allocate IP” lehetőséget kell választani.

Floating IP igénylése


A következő ábrán látható a Projekthez allokált IP címek listája, amelyek következő lépésként hozzárendelhetők 1-1 virtuális géphez. Ehhez válasszuk az ábrán látható IP cím mellett található „Associate” lehetőséget, majd válasszuk ki a listából azt a virtuális gépet, amelyiken az IP címet használni szeretnénk.

Rendelkezésre álló IP címek listája

Floating IP géphez rendelése

A sikeres hozzárendelés után a gépünk már rendelkezik publikus IP címmel, amelyen keresztül külső hálózatokból is elérhetjük a gépet, amennyiben ezt a Security Group-ban, vagy a Firewall alatt engedélyezzük.

Virtuális gépek kezelése

Snapshot létrehozása/indítás snapshotból

További lehetőség a létrehozott virtuális géppel kapcsolatban, hogy bármikor készíthetünk róla egy úgynevezett pillanatképet, amelyből később létrehozhatunk egy másik virtuális gépet, folytatva ott a munkát, ahol a pillanatkép készült, a régi gépet pedig leállíthatjuk, vagy törölhetjük. Ehhez a már ismert „Compute” menüpont alatt válasszuk a „Volume” lehetőséget. A kilistázott Volume-ok között válasszuk ki a megfelelőt, majd az „Actions” szekcióban található legördülő menüből válasszuk a „Create Snapshot” lehetőséget. Az ábrán látható módon adjunk neki egy nevet, majd készítsük el a pillanatképet.

Snapshot létrehozás


Az elkészült pillanatképből készítsünk egy újabb virtuális gépet, a már ismert módon, azzal a különbséggel, hogy a gépet ezúttal ne image-ből, hanem snapshot-ból indítsuk.

Snapshot létrehozás

FAQ

Nem sikerült az image létrehozása a webfelületen

Valószínűleg bejelölted a "Public" lehetőséget, amelyhez a felhasználóknak nincs jogosultságuk. Erre csak admin jogosultságú felhasználó képes.

Nem tudom, hogy mi az azonosító és jelszó a példányosított image-emhez.

Mert nem kötötted hozzá a publikus kulcsodat, amit előzőleg feltöltöttél az access & security key pairs fül alatt. Az SSH kulcsos azonosítással történik. A felhasználói nevek a Flavors táblázatban vannak feltüntetve.

Nem tudok a létrehozott VM konzolján gépelni

Ahhoz, hogy gépelni tudjunk, vagy grafikus felülettel rendelkező oprációs rendszer esetén az egérrel dolgozni, a konzol melletti szürke területre kell kattintani és NEM a konzol ablakába.